23 juni 2023 - 3 min leestijd

Minister Adriaansens (EZ): ‘Prioriteit ligt bij vinden kenniswerkers voor Brainportregio’

Er is een groot tekort aan mensen en er is te weinig ruimte om uit te breiden in de Brainportregio. Dat stelt Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. In een brief aan de Kamer geeft ze aan dat de prioriteit van het Kabinet ligt bij het vinden van talent en goed opgeleide kenniswerkers om aan de arbeidsmarktvraag in de Brainportregio te voldoen.

Voor de hightech maakindustrie in de regio zijn in 2030, 72.000 nieuwe werkplekken nodig, waarvan 60% op mbo-niveau. Hier ligt een opgave voor de gehele waaier van sectoren voor het vervolgonderwijs: mbo, hbo en wo. Aan de vervolgstappen hiertoe -om aan de talentvraag te kunnen voldoen- wordt momenteel samengewerkt door het ministerie van OCW en de Brainportregio. Dat zegt Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat in een kamerbrief.

“De belangrijkste uitdaging voor het internationale vestigingsklimaat is dat de Brainportregio een ruimtelijke schaalsprong kan maken, waarmee de groei van de hightech maakindustrie wordt geaccommodeerd met functies voor wonen en bereikbaarheid tot en met 2030. Het totale pakket voor de zogenaamde Brainportdeal bedraagt bijna € 1,6 miljard.”

Door de Brainportregio is een strategische agenda opgesteld die richting geeft aan de na te streven ambities tot en met 2030. Met de regio is afgesproken dat dit een agenda van de regio is en Rijk en regio deze samen hanteren voor de goede beleidsdialoog in het BO-Brainport. Het BO-Brainport krijgt daardoor de functie om tussen Rijk en regio samen te kunnen werken aan de uitvoering die nodig is. Adriaansens: “Voor de komende periode ligt de prioriteit bij de talent en goed opgeleide kenniswerkers om aan de arbeidsmarktvraag in de Brainportregio te voldoen.”

Triple helix

Een van de oplossingen kan zijn om buiten de regio Eindhoven op zoek te gaan. Adriaansens: “Nederland speelt op het gebied van hightech in de Champions League. Om op dit niveau te blijven zullen we ook moeten zorgen voor een brede geografische basis voor hightech in Nederland. Logische plekken zijn de plekken rondom daar waar de kennis zit, onder andere TU Eindhoven, TU Twente, TU Delft, en daar waar toonaangevende hightechbedrijven zijn gevestigd, zoals in de Brainportregio, ASMi in Almere, fotonica in Twente en NXP in Nijmegen. Ik wil komende jaar met deze regio’s –in triple helix verband– verkennen wat er nodig is om de hightechindustrie in deze regio’s verder te versterken. In Almere zijn we reeds in gesprek met private bedrijven, provincie en gemeenten. Het gaat daar bijvoorbeeld over de oprichting van een triple helix organisatie, versterken van de onderwijsbasis en ruimtelijke ontwikkeling van een tech transitie campus.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden