28 augustus 2017 - 3 min leestijd

Mitsubishi Electric koppelt ‘smart glasses’ aan besturing

Op de EMO in Hannover presenteert Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT voor het eerst een slim informatie systeem dat op maat gemaakte informatie direct vanaf de CNC-besturing naar de operator stuurt. Deze informatie kan getoond worden op een VR-bril of op een tablet. Met dit systeem kan de operator sneller en flexibeler een beslissing nemen en zelfs onbekende taken uitvoeren.

Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT hebben in een samenwerkingsproject een nieuw systeem ontwikkeld dat alle informatie die relevant is voor de operator op mobiele apparaten kan verzamelen en in verwerkte vorm kan presenteren. Een VR-bril of een tablet kan de medewerker direct op de werkvloer ondersteunen met activiteiten die variëren van training, het controleren en elimineren van storingen en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Het systeem is compatible met commercieel verkrijgbare brillen en tablets die zijn voorzien van een Android-besturingssysteem. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de VR-brillen en tablets direct met de CNC-besturing kunnen communiceren. Zo kunnen medewerkers in real-time zien wanneer taken zijn voltooid, storingen optreden, wanneer een deur van de machine niet goed gesloten is of wanneer er onderhoudswerkzaamheden zijn gepland. Het systeem informeert de operator direct via een pop-up op het scherm en biedt vervolgens hulp. Informatie over onderwerpen zoals het vervangen van een gereedschap wordt stap voor stap verstrekt in verschillende formaten zoals video, foto of tekst. Hierdoor kunnen gebruikers het probleem snel oplossen zonder dat een activiteit moet worden stopgezet om handboeken, bedienings- en testinstructies raad te plegen. Dankzij het systeem kunnen bedrijven de downtimes van een machine verminderen, de productieorders nauwkeuriger programmeren en producten snel produceren.

 

Augmented reality

Het systeem ondersteunt de operator niet alleen in geval van storingen en reparaties, maar kan ook in real-time individuele onderdelen van de machine controleren. De VR-bril of tablet laat ge-update informatie zien van bijvoorbeeld de motorstroomniveaus voor verschillende aandrijvingen. 3D-modellen kunnen vervolgens in de echte werkomgeving worden geprojecteerd zodat de operator meteen ziet waar het onderdeel zich bevindt. Hierdoor kan de toestand van componenten continu in de gaten worden gehouden, waardoor snel actie ondernomen kan worden voordat er een dreigende fout optreedt.

 

Training

Onderwijs- en trainingsmateriaal kan ook in verschillende formaten worden gebruikt met behulp van het nieuwe systeem. Hierdoor kunnen medewerkers hun kennis direct op de werkvloer uitbreiden en hun nieuw verworven expertise rechtstreeks toepassen. Nieuwe en onopgeleide medewerkers kunnen zelfstandig leren en werken vanaf hun allereerste werkdag. De bril helpt ook ervaren personeel door hen te assisteren bij het bedienen van zeer complexe machines. Voor de betrokken bedrijven betekent dit dat zij niet alleen profiteren van verhoogde productiviteit; het systeem kan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de aanpak van knelpunten in sectoren die worden getroffen door acute tekorten aan geschoolde arbeid.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden