30 oktober 2019 - 4 min leestijd

Mitsubishi snijdt met geluid, camera’s en optische sensoren

Mitsubishi presenteert begin november op de Blechexpo en volgend jaar maart op de TechniShow de nieuwe GX-F series fiberlaser. De fiberlaser maakt tijdens het snijproces gebruik van geluidsensoren, camera’s, optische sensoren en andere features die het proces monitoren en het snijproces efficiënter, duurzamer en betrouwbaar moeten maken.

De nieuwe Mitsubishi GX-F series is een fiberlaser volgepakt met allerlei sensoren. Tijdens het snijproces worden er geluidsensoren, camera’s en optische sensoren gebruikt om het proces te monitoren. Met kunstmatige intelligentie kan Mitsubishi de data van deze sensoren gebruiken om real-time het snijproces bij te sturen. Mitsubishi heeft bij deze machine als het ware de kwaliteiten van een ervaren operator in de machine gebracht. Een operator luistert en kijkt naar het proces en hoort en ziet het als het proces niet goed snijdt. Hij weet dan precies wanneer een nozzle schoongemaakt of vervangen moet worden. Een microfoon in de GX-F neemt nu die taak over. De microfoon registreert het geluid van het snijproces, vergelijkt dit met vooringegeven data en met behulp van kunstmatige intelligentie wordt automatisch de beslissing gemaakt om het snijproces bij te stellen of om de nozzle schoon te maken of te vervangen. Ook de optische sensoren en de camera’s vervangen op deze manier de operator. “Doordat mensen op de werkvloer andere kwaliteiten krijgen en niet meer de kennis van en het gevoel hebben bij het productieproces, heeft Mitsubishi dit nu met sensoren weten op te lossen. Op die manier kan er zonder problemen 24/7 geproduceerd worden”, vertelt Ben Heikoop van Sales Manager bij Astes4 Benelux, onderdeel van Mitsubishi.

 

Augmented Reality

De nieuwe GX-F is ook uitgerust met MEL’s AR ofwel Mitsubishi Electric’s Augmented Reality. Deze oplossing kan met behulp van twee camera’s een virtuele foto maken van het bovenaanzicht van een restplaat. Nadien kunnen losse delen of nesten op de restplaat worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen echt op de aangewezen restplaat passen. Op die manier kan een restplaat snel en optimaal gebruikt worden. Al deze functies vragen om een snelle CNC-besturing. Mitsubishi heeft hiervoor de D-Cubes besturing ontwikkeld.

 

Handige eigenschappen

De nieuwe GX-F fiberlaser is naast een grote hoeveelheid sensoren ook voorzien van een aantal andere handige oplossingen. Zo is de machine uitgerust met Zoom Head. Deze oplossing is handig voor plaatbewerkers die constant wisselen tussen plaatmateriaal van verschillende diktes. De Zoom Head maakt gebruik van slimme technologie die de lenzen in de snijkop instelt om de juiste straaldiameter en het perfecte brandpunt te creëren bij een specifieke plaatdikte. Op die manier kan het systeem de kwaliteit van de snede automatisch veiligstellen. Voor het snijden van verschillende materialen heeft de fiberlaser 21 posities voor verschillende nozzles. Een diagnosesysteem houdt alles in het proces bij, zoals de hoeveelheid piercings die met een bepaalde nozzle zijn verricht. Op die manier kan het systeem bepalen wanneer een nozzle preventief vervangen moet worden voor een nieuwe. Ook dit voorkomt onverwachte stilstand.

 

Eigen laserbron

Mitsubishi heeft de nieuwe machine uitgerust met een eigen fiberlaserbron en is daarmee afgestapt van de IPG-laserbron. Een bijzondere keus. De reden is volgens Mitsubishi dat ze dankzij de eigen ontwikkeling de fiberlasers goedkoper in de markt kunnen zetten. Bovendien kunnen ze de machine, de verschillende slimme technologieën en de eigen laserbron beter op elkaar afstemmen en sneller doorontwikkelen. Ook deze laserbron is voorzien van allerlei sensoren die preventief onderhoud mogelijk maken. “Mitsubishi wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van derde partijen. Daarom heeft het ook Astes4 overgenomen zodat geautomatiseerde oplossingen compleet uit één hand geleverd kunnen worden”, aldus Heikoop.

 

Automatisering voorkomt bottleneck

De GX-F is ontwikkeld voor een geautomatiseerd 24/7 productieproces. Kunstmatige intelligentie in combinatie met sensoren maken dit aan de machinekant mogelijk. Maar dan ben je er nog niet. Voor het beladen, ontladen en sorteren van stukken kan de fiberlaser worden uitgerust met verschillende soorten automatisering, variërend van eenvoudige laad- en lossystemen tot volledig geautomatiseerde FMS-systemen. Dankzij de overname van Astes4 kan Mitsubishi Electric uit één hand een compleet geautomatiseerde oplossing voor de productie van gesneden plaatuitslagen leveren. Deze oplossing wordt onder de naam Lasorting op de markt gebracht.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden