2 augustus 2022 - 3 min leestijd

Mkb-metaal overwegend optimistisch over binnenlandse orderpositie

Ondanks de oorlog in Oekraïne en torenhoge prijzen op de wereldmarkt zijn ondernemers in het mkb-metaal overwegend positief als het om hun huidige binnenlandse orderpositie gaat. Het beeld  met betrekking tot de buitenlandse orderpositie is echter veel negatiever; met name machinebouwers verwachten daarbij een terugval in de orderintake. Een en ander blijkt uit de Economische Barometer Q2 2022 van de Koninklijke Metaalunie.

Met betrekking tot de binnenlandse orderpositie heeft het mkb-metaal twee goede kwartalen achter de rug. Volgens de Economische Barometer is bij ongeveer 15 procent van de ondervraagde mkb-metaalbedrijven de orderpositie drie kwartalen achter elkaar afgenomen, maar bij ongeveer 30 procent van de bedrijven nam hij juist toe. In het tweede kwartaal van dit jaar werd de binnenlandse orderpositie beter gewaardeerd dan die in het eerste kwartaal, en een kleine 40 procent van de bedrijven zegt er tevreden over te zijn. In weken uitgedrukt nam de gemiddelde binnenlandse orderportefeuille in juli licht af ten opzichte van die in april (van gemiddeld 12,8 naar gemiddeld 12,1 weken). Met het oog op Q3 2022 verwachten ongeveer net zoveel bedrijven in het mkb-metaal een verbetering in de orderpositie (27 procent van de bedrijven) als een verslechtering (29 procent).
Als naar de buitenlandse orderpositie wordt gekeken, heerst een negatiever beeld. Volgens de Economische Barometer zijn er iets meer bedrijven waarbij deze orderpositie in het tweede kwartaal is afgenomen dan bedrijven waar hij juist is gegroeid. Verder is de waardering van de buitenlandse orderpositie fors lager: 38 procent van de bedrijven is tevreden over de binnenlandse orderpositie, terwijl slechts 2 procent tevreden is over de buitenlandse orderpositie.

Hoge inkoopprijzen

De Economische Barometer brengt ook prijsontwikkelingen in kaart. Door snel economisch herstel na de coronalockdowns zijn de metaalprijzen vorig jaar snel opgelopen, een trend die begin dit jaar werd versterkt door de oorlog in Oekraïne. Ondanks recente dalingen zijn de materiaalprijzen nog altijd historisch hoog, overigens net als de huidige energieprijzen. Veel bedrijven – in Q2 2022 bijna driekwart binnen het mkb-metaal – hebben hun verkoopprijzen verhoogd, maar voor een kwart bleek dit niet voldoende om de gestegen inkoopprijzen volledig te compenseren. In juli heeft 6 procent van de bedrijven zelfs rode cijfers genoteerd, terwijl ruim driekwart aangeeft in deze maand winst te hebben geboekt. Met betrekking tot de resultaten over het hele tweede kwartaal geeft ruim de helft van de voor de Barometer ondervraagde bedrijven aan tevreden te zijn, ondanks dat bij slechts 30 procent dat resultaat is gegroeid. De stijgende prijzen en de situatie in Oekraine maken wel dat bedrijven pessimistisch zijn met betrekking tot de investeringsverwachting voor de tweede helft van dit jaar. 34 procent van de ondervraagde mkb-metaalbedrijven verwacht minder te gaan investeren; dat is het hoogste percentage in anderhalf jaar.

Bron: Koninklijke Metaalunie

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden