10 november 2021 - 2 min leestijd

Nederland in wereldtop als start-up-land Additive Manufacturing

Nederland doet het goed op het gebied van start-ups in Additive Manufacturing (AM). Ons land staat volgens een rapport van AM Power op de vijfde plek als het gaat om beginnende AM-bedrijven. Relatief gezien doen ‘we’ het nog beter met een tweede plek. De VS en Duitsland laten het hoogste totaal aantal startups zien. 

Historisch gezien zijn de VS en Duitsland flink aanwezig op het gebied van Additive Manufacturing. Het zijn de thuislanden van de belangrijke marktleiders, zoals EOS, SLM Solutions, Stratasys en 3D-systems. Deze twee landen behoorden al tot de ‘early innovators’. Dit beeld is niet veranderd als we kijken naar het aantal startups vandaag de dag.

De VS zijn duidelijk leider, met 241 AM-startups in het afgelopen decennium. Duitsland staat op de tweede plaats met in totaal 106 AM-startups. Verrassend genoeg is de kloof met de derde plaats in China met 50 AM-startups aanzienlijk groot. Gezien de latere toetreding van China tot AM-technologieën, maar de enorme investeringen in de afgelopen 5 jaar, wordt verwacht dat de kloof snel zal worden gedicht. 

Tekst gaat door onder advertentie

Na de top 3 volgen voornamelijk startups uit de EMEA-regio met elk enkele tientallen AM-startups per land. Een andere manier om naast het absolute aantal startups sterke AM-regio’s te identificeren, is door te kijken naar de relatie met de specifieke economische prestaties, zoals het BBP. De grafiek toont het aantal AM-startups voor elke biljoen EUR van het BBP van de landen. Deze aanpak levert een heel ander beeld op. Hier leidt Israël met 68 AM-startups per biljoen EUR BBP, terwijl Nederland op de tweede plaats staat met 52 startups, gevolgd door een derde plaats van Oostenrijk met 38 AM-startups. In vergelijking met de leiders in absolute aantallen van de VS en Duitsland, zijn deze landen aanzienlijk kleiner in hun economische prestaties, maar hebben ze een veel dichter AM-startuplandschap. Opmerkelijk is dat China in deze vertegenwoordiging op de laatste plaats staat met slechts vier AM-startups per biljoen EUR van het BBP.

Van zowel Israël als Nederland is bekend dat ze een omgeving bieden om startups op elk technologisch gebied te koesteren. Met dit in gedachten is het een verrassing dat over het algemeen hoog gewaardeerde landen zoals Australië of Singapore een relatief lage AM-opstartdichtheid hebben. Een verklaring zou het gebrek aan focus op productietechnologie in die regio’s kunnen zijn.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden