15 december 2017 - 2 min leestijd

“Nederlandse industrie groeit door in 2018”

Na een sterk 2017 (productie +3,5%) staan ook in 2018 veel seinen op groen voor de industrie. ING verwacht een productiegroei van 3%. Zowel de technologische industrie als de chemiesector profiteren in 2018 van aanhoudende investeringsgroei bij afnemers. Voor de voedingsindustrie zijn de stijgende consumentenuitgaven in Europa positief.

Ondanks de nodige (politieke) onzekerheden in het buitenland, zoals de brexit, blijft de export van de industrie goed overeind. Inmiddels is ook de binnenlandse vraag sterk en zijn orders tot recordniveaus gestegen. Dit leidt in 2018 tot een verdere productiestijging van naar verwachting 3%.

 

Technologische industrie snelste groeier

De snelste groeier binnen de industrie is naar verwachting de technologische industrie (goed voor circa 40% van de industrie), evenals in 2017. Vooral eindfabrikanten van auto’s (VDL/Nedcar) en machines groeien sterk en toeleverende sectoren zoals metaal en kunststof profiteren mee. De groeiverwachtingen voor de chemiesector (15% van de industrie) blijven na een redelijke groei in 2017 (+2%) ook voor 2018 vrij positief (+2%). Al staat de winstgevendheid iets onder druk door de opgelopen olieprijs.

 

Weer groei bij voedingsindustrie

Bij een andere belangrijke pijler in de industrie, de voedingsindustrie (20% van de industrie), komt de groei in 2018 naar verwachting weer goed op gang (+2%). De krimp in de zuivelindustrie (in verband met een lagere productie in de melkveehouderij door nieuwe fosfaatregels) lijkt ten einde en in 2018 profiteert de sector van stijgende consumentenuitgaven in Europa.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden