16 juli 2019 - 2 min leestijd

Nefratech neemt Sodick met grote Z-as in gebruik

Nefratech uit Weert heeft als eerste in Nederland een Sodick ALC 800 GH in gebruik genomen met een speciaal Z-as bereik van 800 mm. Met deze draadvonkmachine kan Nefratech de vraag naar steeds grotere werkstukken beantwoorden.

 

Nefratech produceert als toeleverancier een grote range aan werkstukken voor een klantenkring die in een brede markt actief is. “We ervaren dat de vraag naar grote werkstukken al jaren toeneemt”, merkt Frank Lenaers, directeur van Nefratech op. “Toen we in 2008 onze eerste Sodick AQ 750 LH draadvonkmachine binnenkregen was dat met een bereik van 750 mm x 500 mm x 600 mm (XxYxZ) voor die tijd een hele verschijning. Inmiddels is het formaat van de AQ 750 LH geen uitzondering meer in de markt”, aldus Lenaers. Vandaar dat Nefratech heeft besloten om een ALC 800 GH aan het machinepark toe te voegen. En dat is niet de standaard versie met een bereik van 800 mm x 600 mm x 500 mm (XxYxZ). Daarentegen heeft Nefratech voor een special gekozen met een Z-as van 800 mm.

 

Met twee snedes binnen de toleranties

De nieuwe draadvonkmachine, die is geleverd door De Ridder uit Best, kan worden beladen met een maximale werkstukmassa van 3.000 kg. Een order voor het eerste grote werkstuk kreeg Nefratech al snel binnen. Het betrof een werkstuk met een hoogte van 700 mm waar een gat ingebracht moest worden. Het gat moest tot op 0,02 mm nauwkeurig gevonkt worden. “Met slechts twee snedes is het gelukt om dit gat binnen de toleranties te vonken. Dat was vroeger niet voor te stellen.” Volgens Hans Wisman, salesmanager bij De Ridder, is dit mogelijk dankzij het samenspel tussen de Smart-generator, -lineaire aandrijving en de -besturing. Samen controleren ze de vonkspleet 500 keer per seconde en passen deze waar nodig aan. “Met deze nieuwe ontwikkelingen in draadvonkmachines kan er veel sneller en nauwkeuriger geproduceerd worden, zelfs als het om zulke grote werkstukken gaat”, aldus Wisman.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden