2 december 2021 - 4 min leestijd

NEVAT, FPT-VIMAG en Saxion Hogeschool werken samen in Expertisecentrum voor metaalverwerkende industrie

Samen met Saxion Hogeschool gaat NEVAT een Expertisecentrum ontwikkelen voor de metaalverwerkende sector om het concurrentieniveau in Nederland blijvend op hoog niveau te houden. Daarbij sluiten FPT-VIMAG en de Koninklijke Staalfederatie als samenwerkingspartners aan. In februari 2022 starten ze met de eerste masterclass Technology Roadmapping.

Door de maatregelen rondom COVID-19 konden ze vrijdag 19 november 2021 niet te gast zijn bij Saxion Hogeschool in Enschede, waar de intentieverklaring feestelijk ondertekend zou worden. Misschien iets minder feestelijk dan gepland maar zeker niet minder speciaal, tekende Suzan Veldhuis, directeur Saxion, en Corné van Opdorp, voorzitter NEVAT, geheel coronaproof én digitaal de ‘Letter of Intent Saxion-NEVAT’.

Saxion levert dankzij de samenwerking met het bedrijfsleven beter gekwalificeerde mensen voor de maakindustrie en zet zich specifiek in op kennisontwikkeling zodat de sectoren voorbereid zijn op de toekomst. Saxion heeft daarbij de ambitie om een brug te slaan en het verbinden van de wetenschap en het bedrijfsleven. Ze bekijken de vraagstukken door de ogen van de studenten en hoe zij daar aan kunnen bijdragen door bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden en kennisprojecten op te zetten. Volgens Suzan Veldhuis, directeur Saxion, is dit dé manier om de sector te begeleiden. “We zien als kennisinstelling een belangrijke opgave om de maakindustrie te ondersteunen en te helpen bij het implementeren van nieuwe technologieën en bedrijfsprocessen. Dit altijd vanuit de behoefte van de bedrijven. Samen kunnen we er ook voor zorgen dat de juiste mensen goed opgeleid worden.”

Tekort

De metaalverwerkende industrie kent een aantal ontwikkelingen die door veel bedrijven als uitdagend worden ervaren. Het tekort aan goede vakmensen, maar ook de snelle ontwikkeling op het gebied van kennis en digitalisering vergt discipline, tijd en aanpassingsvermogen. Het zijn volgens Edwin Dekker, Branchemanager NEVAT, ontwikkelingen die je als bedrijf niet alleen aankunt. “Het initiatief voor het Expertisecentrum is dan ook afkomstig van bedrijven uit de sector. Via Henri Kooiker van Halloy kwamen we in contact met Saxion Hogeschool, waarmee we uiteindelijk een ambitieus plan hebben gevormd om samen het Expertisecentrum voor de Metal Processing Sector op te richten. De thema’s die we gaan behandelen hebben betrekking op de transformaties van De Fabriek van de Toekomst. Denk aan automatisering, digitale transformatie en circulariteit.’ Voor Corné van Opdorp is het een grote wens om onze achterban te activeren: “We moeten er samen voor zorgen om de industrie in West-Europa te behouden. We zien daarbij ook dat er in onze sector nog kennis ontbreekt.”

Technology roadmapping

Tijdens het tekenmoment waren er enkele bedrijven aanwezig die het project ondersteunen. Ook de nieuwe samenwerkingspartners FPT-VIMAG en de Koninklijke Staalfederatie. Menko Eisma, directeur Trumpf Nederland en vicevoorzitter FPT-VIMAG, zijn graag betrokken bij het Expertisecentrum: “Wij willen de industrie ondersteunen door het leveren van kennis want er is een grote behoefte aan informatie en digitalisering. Daarbij speelt in onze ogen ook discipline een belangrijke rol. Yorick Lieffering, branchemanager Koninklijke Staalfederatie, vindt het belangrijk om de vraagstukken gezamenlijk op te pakken. “Als je niet weet wat de volgende schakel nodig heeft, loop je achter. Daarbij is het belangrijk dat studenten met de juiste skills worden opgeleid zodat ze ook meteen inzetbaar zijn.” Herman Bos, directeur WBM Staalservice, vult daarbij aan: “Het is essentieel om Nederlandse vakmensen mee te krijgen in de ontwikkelingen. Daarbij hebben veel bedrijven keuze mogelijkheden om zaken op te pakken en te investeren maar het moet wel allemaal passen binnen de strategie en visie van het bedrijf. Jasper de Vreugt, commercieel directeur bij ECI, ziet voordelen om de verschillende werelden bij elkaar te brengen. “Samenwerken om innovatie concreet te maken en productieprocessen te optimaliseren. Daarbij is het belangrijk om in contact te komen met de toekomstige generatie.

Het expertisecentrum start in februari 2022 met een Masterclass Technology roadmapping. Tijdens deze masterclass breng je als ondernemer vanuit een technisch startpunt de toekomst van het bedrijf in kaart. Met deze roadmap creëren de deelnemers een activiteitenplan voor hun eigen bedrijf maar bouwen ze gelijktijdig mee aan een technologische roadmap voor de gehele sector.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden