4 mei 2021 - 2 min leestijd

NEVI PMI op 67.2: recordgroei zet door

De NEVI PMI van april kwam uit op 67.2, een nieuw record in de geschiedenis van de PMI en ruimschoots hoger dan het record van 64.7 in maart. De ongekende groei van de productie werd gestuwd door grote stijgingen van het aantal orders uit binnen- en buitenland. De werkgelegenheid liet de snelste groei zien in drie jaar en de verlenging van de levertijden was de grootste ooit. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de vijfde maand op rij toe, maar dit keer minder dan vorige maand.

De toename van de inkoopactiviteiten bereikte een recordniveau en hetzelfde geldt voor de voorraad ingekochte materialen. De voorraad gereed product daalde ondertussen voor de tiende maand op rij. Zowel de inkoopprijs- als de verkoopprijsinflatie bereikt een recordniveau.

Het optimisme over de groei van de productie bleef stijgen en bereikte het op twee na hoogste niveau ooit.

“De snelle groei zet nog meer druk op toeleveringsketens”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie. “Het groeiende tekort aan chips belemmert een toenemend aantal producenten van bijvoorbeeld auto’s, maar ook de productie van broodroosters, wasmachines en smartphones kan worden geremd. De producent van medische apparatuur Philips vreest dat zelfs de productie van bijvoorbeeld apparatuur die nodig is voor het behandelen van hartstilstanden kan stilvallen. Het lijkt er dus op dat het chiptekort ook Nederlandse machine- en apparatenbouwers kan raken, wat een ernstige belemmering zou kunnen vormen voor een groot aantal Nederlandse bedrijven en hun toeleveranciers. Het is de vraag of ondernemingen de komende maanden de nodige materialen tijdig ontvangen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden