18 juni 2018 - 3 min leestijd

Nieuw frees-draaicentrum STAMA heeft innovatieve aandrijving

Deze week presenteerde STAMA tijdens een open huis in Schlierbach (D) een nieuw frees-draaicentrum met een volledig nieuw ontwikkelde machineconstructie. Naast de constructie was de machine uitgerust met een innovatieve, slijtvaste en nauwkeurige Galaxie aandrijving. Deze aandrijving wordt alleen nog op de nieuwe 733-serie van Stama gebruikt.

De Galaxie aandrijving komt van de firma Wittenstein uit Igersheim (D) en is een een volledig nieuw concept. De overbrenging van de aandrijving leidt een groot aantal tanden langs een intern ringtandwiel. De geometrie van de tanden komen overeen met de beweging van het ringtandwiel. Dit zorgt er voor dat de kracht overgebracht kan worden via meerdere tanden. Bijzonder aan deze aandrijving is dat tijdens de krachtoverbrenging bijna het volledige oppervlak van de tanden in de tandwielkast in contact komt met het oppervlak van het ringtandwiel. Hierdoor ontstaat er geen hoge puntbelasting op de tanden en kan een soepele werking worden gegarandeerd. Volgens Stama is het tandcontact zesenhalf keer zo groot als bij conventionele aandrijvingen. Dankzij de soepele werking ontstaat er geen wrijving en is slijtage zeer beperkt. Bovendien kan er door het grote contactoppervlak tussen de tanden een groter koppel overgebracht worden, is de stijfheid beter, en is de overbrenging spelingsvrij waardoor de positionering van de machine-assen nauwkeuriger is.

 

Frees-draaien vanaf staf

Stama heeft voor de basis van de 733 gekozen voor een portaalconstructie. Dit maakt de machine stijf in alle assen. Dit komt van pas bij het nauwkeurig vijfassig frezen en draaien. Het freesdraaicentrum wordt beladen vanuit een stangenlader en kan stafmateriaal tot een lengte van 1 m en een diameter tot 102 mm handelen. Bijzonder is dat de bewegingen zoveel mogelijk in het werkstuk zijn gebracht. Dat wil zeggen dat de complete staf niet alleen kan draaien, maar ook kan zwenken. Op die manier is Stama in staat om de freesspil alleen de op- en neergaande beweging op de Z-as te laten maken. Dit maakt het geheel stabieler. Het bewerkingscentrum is daarnaast uitgerust met overnamespil en een automatisch werkstukuitnamesysteem. Stama heeft twee types ontwikkeld, de One met een enkele freesspil en de Two met twee freesspillen voor parallel bewerken. De 733 bewerkingscentra die tijdens het open huis werden gepresenteerd zijn nog prototypes. De officiële lancering van de nieuwe machinelijn gebeurt op de AMB in Stuttgart (18 t/m 22 september). Danny van Rij van Oude Reimer uit Hilversum geeft aan dat de 733 interessant is voor de Nederlandse markt en verwacht er dan ook veel van.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden