4 november 2020 - 2 min leestijd

Nieuwe laskwalificatie hygienic welder

Het Hygienic Design Network (HDN) heeft 12 lasscholen aan zich verbonden die onder voorwaarden erkend zijn als opleider tot de nieuwe laskwalificatie: hygienic welder. De hygienic welder heeft na positief afronden van een praktijk en theorie examen een NIL-certificaat dat voldoet aan de HDN eisen. Naast de lasvaardigheid is hij/zij ook beproefd op lasregistratie, kennis over TIG of orbitaal lassen en kennis die noodzakelijk is in de hygiënische toepassingen.

Met een certificaat hygienic welder kan GMP aangetoond worden in een kritische industrie, waar dit nog niet mogelijk was. Het lassen van dunwandig RVS met de gestelde criteria, is een speciale vaardigheid en deze vaklui kunnen zich nu officieel onderscheiden. HDN heeft een procedure en werkwijze opgesteld waarbij o.a. een hygiënische las is gedefinieerd en toetsbaar wordt gemaakt. Binnen de voedingsmiddelenindustrie worden zeer hoge eisen gesteld aan voedselveiligheid en hygiëne. Bij veel machines of installaties wordt gelast. Een goede las heeft veel invloed op de hygiëne en voedselveiligheid. Een verkeerde las kan een besmettingsbron zijn voor het te produceren voedingsmiddel. 

Omdat de huidige certificering van lassers niet aansluit op de specifieke eisen in hygiënische situaties, is er in nauwe samenwerking met het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) een nieuw niveau gecreëerd op gebied van lassen. De criteria die opgezet zijn vanuit de branchevereniging in overleg met de eindklant, passen niet in de huidige lasnormen. Daardoor kan dit niet ondergebracht worden onder een reeds bestaand certificaat en voldeden ook de huidige opleidingen niet.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden