21 september 2023 - 3 min leestijd

Nog steeds geen liefde tussen Amerikaanse en Europese standaard-makers MTConnect en Umati

Het botert nog steeds niet tussen MTConnect en Umati. Het lukt de vertegenwoordigers van de twee standaarden voor gegevensuitwisseling tussen machines niet om echt samen op te trekken. De Amerikanen (MTConnect) vinden dat zij de bedenkers zijn. Voor aanpassingen moet Umati, dat Europees (lees: Duits) georiënteerd is maar naar de VS komen. Maar de mensen achter Umati vinden hun platform beter. Een gezamenlijke persconferentie tijdens EMO 2023 in Hannover was dan ook eigenlijk vooral ongemakkelijk.

“Zijn ze vertrokken?”, vraagt Alexander Broos. Hij had niet door dat de twee Amerikanen die MTConnect vertegenwoordigen tijdens de EMO 2023 in Hannover er alweer vandoor waren. En blijkbaar was het voor het Amerikaanse duo ook niet nodig om Broos – die toch bekendstaat als de ambassadeur van Umati en officieel hoofd onderzoek en technologie van de VDW is – even op de schouder te kloppen en te bedanken voor de gezamenlijke persconferentie tijdens de beurs.

Er is nog steeds geen warm gevoel tussen de mensen achter Umati en MTConnect. Broos: “Er is een wederzijdse waardering en respect voor elkaar.” De woordkeuze onderstreept de stand van zaken in de wereld van standaardisatie van digitalisering van de machinebouw. Umati staat voor “Universelle Machine Tool Interface” en is een initiatief in de productie-industrie om de communicatie en gegevensuitwisseling tussen verschillende machines en systemen te verbeteren. Het doel van Umati is om een gemeenschappelijke taal te creëren waarmee machines en apparaten in de productieomgeving naadloos met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen.

En MTConnect? Eigenlijk een beetje hetzelfde. MTConnect is een open communicatiestandaard die wordt gebruikt in de productie-industrie en is ontworpen om de interoperabiliteit en communicatie tussen verschillende machines en apparaten in fabrieken en productieomgevingen te verbeteren. 

Schisma

Al jaren zit het niet helemaal lekker tussen de twee ‘standaarden’. Versie 1.0 van MTConnect verscheen voor het eerst in 2008. Met ondersteuning van AMT – The Association For Manufacturing Technology was MTConnect een protocol voor gegevensuitwisseling tussen apparatuur op de werkvloer en software voor monitoring en gegevensanalyse.

Negen jaar na de lancering van MTConnect kondigde de Duitse VDW aan dat zij leiding zou geven aan een poging om een universele werktuigmachine-interface te ontwikkelen: Umati dus. Het was om werktuigmachines en aanverwante apparatuur eenvoudig, veilig en naadloos te integreren in de IT-systemen van gebruikers om de overdracht van machine- en productiegerelateerde gegevens zowel binnen bedrijven als naar de cloud te vergemakkelijken. Een wereldwijde standaard dus. Maar waarom Umati uitbrengen als MTConnect al bestaat? De Duitse ontwikkelaars vonden dat MTConnect niet aan hun behoeften of die van hun klanten voldeed. Bovendien, ook al was MTConnect alom bekend, zagen ze slechts een zeer kleine installatiebasis, vooral buiten de VS, en feitelijk geen vraag van klanten.

En zo was een schisma geboren. Tijdens EMO 2023 is er nog wel een gezamenlijke perspresentatie. Het nieuws? Er is geen nieuws. Broos geeft aan dat Umati nog breder inzetbaar is, door de hele sector, dat is alles.

De Amerikanen zijn duidelijker op de vraag of er de laatste vier jaar niets is bereikt in de samenwerking tussen Umati en MTConnect. Douglas Woods, voorzitter van het MTConnect Institute en voorzitter van AMT, de Amerikaanse tegenhanger van VDW: “Ja, dat klopt. We blijven doen wat we doen.”.

Toch een laatste opmerking van Broos. “Neem DMG Mori. Ze gebruiken MTConnect. En het is geen geheim dat ze een van de grote krachten achter Umati zijn. Ze zullen wel hun redenen hebben.”

Op de foto Alexander Broos

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden