29 november 2018 - 4 min leestijd

Okuma presenteert automatiserings- en slimme oplossingen op Jimtof

De wereldpremière van nieuwe robotsystemen, de implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) in CNC-machines en geavanceerde slimme fabrieksoplossingen waren de hoogtepunten van Okuma op de Jimtof in Tokio begin november van dit jaar.

Okuma, in Nederland vertegenwoordigd door Gelderblom CNC Machines, introduceerde op de Jimtof de volgende generatie robotsystemen Armdroid en Standroid voor sterk geautomatiseerde productieprocessen. Het bewaken van productieprocessen en onderhoud bereikt nieuwe niveaus met het gebruik van AI. Door alle werktuigmachines op de beursstand via IoT te verbinden, konden bezoekers de vele voordelen van een slimme productie uit eerste hand ervaren.

 

Robotica voor alle fabrieksafmetingen 

Voor verbeterde productiviteit in kleine en middelgrote bedrijven biedt Armdroid automatiseringsoplossingen waarbij conventionele robotica te complex of te duur zou zijn. Dit wordt bereikt door een robot in de bewerkingsmachine te integreren, waardoor opstellingen en configuraties van toegevoegde robotsystemen overbodig worden. Met behulp van een robot-geautomatiseerde cel kan de robotarm werkstukken laden en lossen, waardoor geautomatiseerde productie mogelijk is. Kostbare en tijdrovende training van personeel is niet nodig omdat de robot wordt bediend via de reguliere CNC-besturing van de bewerkingsmachine. Gebruikers kunnen de vele functies van de robot gemakkelijk gebruiken om het bewerkingsproces te verbeteren en te ondersteunen. Zo kan de robot zorgen voor een optimaal spaanmanagement en kan de robot ingezet worden om het werkstuk te ondersteunen om chatter tegen te gaan.

 

Eenvoudige automatisering

Met het nieuw geïntroduceerde Standroid-systeem presenteert Okuma een eenvoudig te installeren automatiseringsoplossing die kan worden toegevoegd aan bewerkingsmachines. De installatie is eenvoudig omdat de robot wordt geleverd in een ruimtebesparende geautomatiseerde cel die naast de machine wordt geplaatst. Door hem aan te sluiten op de stroomvoorziening en de netwerkkabel, is de installatie in slechts één dag voltooid. Door het compacte ontwerp neemt Standroid veel minder ruimte in beslag dan conventionele robots. Met een vereist vloeroppervlak van ongeveer twee pallets, kan de oplossing worden geïntegreerd in productielocaties die weinig vrije ruimte bieden. Operators hebben geen speciale training nodig voor het gebruik van Standroid omdat het bedienen van het systeem vergelijkbaar is met het bedienen van een bewerkingsmachine. Voor maximale veiligheid controleert een 3D-simulatie de beweging van de robot van tevoren voortdurend en zorgt zo voor botsingvrije operaties.

 

Kunstmatige intelligentie

Door kunstmatige intelligentie (AI) aan de CNC-besturing toe te voegen, revolutioneert Okuma het onderhoud en de diagnose van machines en gereedschappen. Met deeplearning en de analyse van trillingsgegevens is de AI in staat een nauwkeurige diagnose te stellen van de lagerconditie van de spindel. Vandaar dat fabrikanten lagers kunnen vervangen voordat spindelschade optreedt. De AI van de machine bewaakt ook de gereedschappen in real-time, waardoor het aantal defecte werkstukken als gevolg van gebroken gereedschappen wordt verminderd. Het minimaliseert ook de gereedschapskosten door een visualisatie van de boorslijtagecondities te bieden, waardoor operators de volledige levensduur van de tool volledig kunnen benutten in plaats van deze voortijdig te vervangen. De levensduur van het gereedschap kan daarmee 1,4 keer worden verlengd.

Zowel Armdroid, Standroid als de AI-applicaties zullen in 2019 in Europa verkrijgbaar zijn.

 

Een fabriek van de toekomst

Tijdens de Jimtof heeft Okuma op de beursstand alle bewerkingsmachines aangesloten om bezoekers een indruk te geven van gegevensgeoptimaliseerde productie en de mogelijkheden van industrie 4.0-oplossingen. Door alle bewerkingsmachines aan te sluiten, biedt de slimme fabrieksoplossing Connect Plan de mogelijkheid om de hele fabriek nauwlettend in de gaten te houden. De verzamelde gegevens onthullen het gebruik van de gereedschapsmachines en stellen fabrikanten in staat om de bedrijfsstatus van de productiefaciliteit op de fabrieksmonitor te visualiseren. Dit zorgt voor een effectieve optimalisatie van het productieproces waardoor de productiviteit toeneemt. Het stelt operators ook in staat om voorspellend onderhoud uit te voeren, wat betekent dat onderdelen worden vervangen vlak voordat storingen of defecten optreden. De resultaten zijn aanzienlijk kortere uitvaltijden en lagere onderhoudskosten. Met de slimme fabrieksoplossing NET BOX suite-C kunnen fabrikanten zelfs machines van andere bouwers op het netwerk aansluiten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden