3 december 2019 - 4 min leestijd

Omron introduceert mobiele robot voor lasten tot 250 kg

Omron Corporation heeft een nieuwe mobiele robot geïntroduceerd: de LD-250. Met een laadvermogen van 250 kg is de LD-250 de sterkste en nieuwste aanwinst voor de LD-serie mobiele robots van het bedrijf. Samen met de Fleet Manager, waarmee de besturing van meerdere mobiele robots met verschillende ladingen via één systeem mogelijk is, draagt deze bij aan een flexibeler en geoptimaliseerd autonoom materiaaltransportsysteem.

De nieuwe robot helpt fabrieken wereldwijd de uitdagingen aan te gaan waarmee ze worden geconfronteerd, zoals het verhogen van de productiviteit en de winstgevendheid van een productie met een grote variatie terwijl het personeelsbestand in geïndustrialiseerde landen afneemt en de arbeidskosten in opkomende landen stijgen.

 

Grote onderdelen transporteren

De LD-250 heeft een laadvermogen van 250 kg en een oppervlak dat bijna twee keer zo groot is als zijn voorgangers. Hiermee kan hij worden gebruikt voor het transporteren van grote auto-onderdelen zoals versnellingsbakken en volumineus verpakkingsmateriaal – voorwerpen die normaal gesproken door mensen zouden worden verplaatst op karretjes. Om het autonome materiaaltransportsysteem te optimaliseren, gebruiken klanten de Fleet Manager van Omron. Dit is het eerste systeem in de industrie dat een gevarieerde vloot van maximaal 100 mobiele robots van Omron met verschillende laadvermogens en mogelijkheden bestuurt. Het systeem regelt hiervoor het verkeerbeheer, het accubeheer en de navigatie van de robots. De mobiele robotserie LD kan zelfstandig mensen en obstakels ontwijken terwijl automatisch de beste routes voor het transporteren van materiaal worden berekend.

 

Automatiseren materiaaltransport 

“Omron heeft veel geïnvesteerd om klanten te helpen bij het realiseren van flexibele productie met onze roboticatechnologieën sinds de overname van het Amerikaanse roboticabedrijf Adept Technology in 2015, als onderdeel van het ‘innovatieve-automatiseringsinitiatief’ van Omron”, aldus Motohiro Yamanishi, Senior General Manager van het Robotics Business Development Project binnen de tak bedrijfsautomatisering van Omron. Hij voegt hieraan toe: “De nieuwe LD-250 is van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling van dit initiatief. Klanten hebben met deze robot meer keuze bij het automatiseren van hun materiaaltransport; een gebied dat snel wordt uitgebreid met mobiele robots in industrieën over de hele wereld.”

“Logistiek op locatie, dat wil zeggen het verplaatsen van producten en materiaal binnen de fabriek en het magazijn, wordt een groot knelpunt voor veel bedrijven vanwege de frequentie en het eentonige karakter van de werkzaamheden. Stijgende arbeidskosten maken de uitdaging nog groter. De mobiele robots van Omron kunnen bedrijven helpen het probleem op te lossen, doordat ze 24 uur per dag onvermoeibaar en punctueel kunnen werken zonder gevaar voor mensen in de omgeving”, aldus Tom Mathias, President en CEO van Omron Robotics and Safety Technologies, Inc, een toonaangevende leverancier van robotica- en veiligheidsoplossingen voor de productie-industrie en onderdeel van Omron’s tak bedrijfsautomatisering.

 

Belangrijkste kenmerken

Met een laadvermogen van 250 kg is de LD-250 een indrukwekkende aanvulling op de mobiele robotserie van Omron, die tot nu toe bestond uit de modellen LD-60 (laadvermogen tot 60 kg), LD-90 (laadvermogen tot 90 kg) en de wagentransportrobots met een laadvermogen van 130 kg.

De LD-250 is voorzien van een robuustere metalen bekleding die bestand is tegen onbedoelde botsingen en geschikt is voor veeleisende taken. De robot is bijvoorbeeld geschikt voor het transporteren van grote voorwerpen zoals versnellingsbakken, autostoelen of kabelbomen in de automobielindustrie, alsmede volumineuze verpakkingsmaterialen in de voedingsmiddelen- en grondstoffenindustrie.

Dankzij de Fleet Manager kunnen gebruikers eenvoudig gemixte mobiele vloten van maximaal 100 robots beheren, waaronder de nieuwe LD-250. Ze kunnen worden aangestuurd via hetzelfde systeem zonder problemen met compatibiliteit of prestaties.

Met de LD-250 kunnen gebruikers meer op een mobiele robot laden, waardoor minder ritten met zwaardere batches worden gemaakt. Hierdoor neemt het rendement op de investering toe. LD-modellen kunnen gecombineerd en gekoppeld worden om een efficiënt en flexibel materiaaltransportsysteem te creëren.

De LD-250 kan eenvoudig worden aangepast met transportbanen, koerierssystemen en flexibele materiaalverwerkingsmechanismen om een oplossing te creëren die het beste aan de behoeften van de klant voldoet. De LD-250 profiteert ook van de mogelijkheid om mobiele vloten aan te passen met accessoires die de prestaties verbeteren, zoals HAPS1, zijlasers en de Acuity2 visionlokalisatie.

 

Mobiele robotarmen

De integratie van de LD-250 en Omron TM Collaborative Robots opent ook een nieuwe markt voor mobiele robotarmen voor zwaar gebruik, die de taken van een robotarm kunnen combineren met materiaaltransport.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden