11 maart 2020 - 2 min leestijd

Omzet industrie lager, productie en producentenvertrouwen hoger

In het vierde kwartaal van 2019 was de omzet van de industrie 1,0 procent lager dan een jaar eerder. In heel 2019 zetten producenten 4,0 procent minder om. Daarentegen was de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in januari 0,3 procent hoger. Het producentenvertrouwen industrie is in februari 2020 gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het CBS in hun Nieuwsbrief Industrie.

 

Producenten in de industrie verwachten voor het eerste kwartaal van 2020 een toename van de omzet en de personeelssterkte. De omzetontwikkeling in de industrie werd vanaf het vierde kwartaal van 2018 afgeremd, en was in de eerste drie kwartalen van 2019 negatief, doordat bedrijfsactiviteiten verplaatst zijn naar het buitenland.

De productie van de industrie was dus juist 0,3 procent hoger in januari, maakt het CBS bekend. In de twee voorgaande maanden kromp de productie op jaarbasis. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine- industrie het sterkst. In iets meer dan de helft van de bedrijfsklassen in de industrie kromp de productie

Het producentenvertrouwen vertrouwen ging van 2,5 in januari naar 3,7 in februari. De ondernemers waren vooral positiever over de orderpositie en de verwachte bedrijvigheid.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5).

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden