De omzet in de Nederlandse industrie is in het tweede kwartaal van 2017 gestegen. Producenten behaalden 7,3 procent meer omzet dan in het tweede kwartaal van 2016. Binnen Nederland ging de omzet met 4,0 procent omhoog, buiten Nederland met 9,1 procent. Ook de gemiddelde industriële dagproductie groeide, voor het zevende kwartaal op rij. Het aantal bedrijven is toegenomen en ondernemers verwachten opnieuw een toename van de personeelssterkte.
De industrie produceerde in het tweede kwartaal van 2017 2,9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie per gemiddelde werkdag stijgt al zeven kwartalen op rij. In de meeste branches nam de productie toe. De elektrotechnische en machine-industrie (+14,8 procent) groeide het stevigst. Binnen deze branche nam de productie in alle deelbranches toe, voornamelijk in de machine-industrie (+18,3 procent). Producenten in de transportmiddelenindustrie realiseerden een groei van 13,4 procent. Deze groei kwam tot stand doordat het productieniveau van de autoproducenten flink omhoog is gegaan vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder (+18,6 procent).
Grootste prijsstijging in basismetaalindustrie
De afzetprijzen in de gehele industrie waren in het tweede kwartaal 5,9 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016. De prijsstijgingen waren vrijwel gelijk in binnen- en buitenland. In april stegen de prijzen met 8,9 procent het meest. In mei en juni waren er kleinere prijsstijgingen. De prijzen van basismetaalproducten stegen dit kwartaal het meest, namelijk met 13,8 procent. De prijzen van metaalproducten stegen minder fors (+4,2 procent). In totaal stegen de prijzen van basismetaalproducten en metaalproducten gezamenlijk met 7,3 procent. In de meeste Europese landen stegen de afzetprijzen in het tweede kwartaal. De gemiddelde Europese prijsontwikkeling is met 3,3 procent wel minder sterk dan de Nederlandse.
Aantal bedrijven weer gestegen
In het tweede kwartaal werden ongeveer 1 340 nieuwe bedrijven opgericht in de industrie. Hiermee is het aantal starters met bijna 4 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarnaast staakten 695 bedrijven definitief hun werkzaamheden. Het aantal opheffingen is daarmee met 7 procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Iets minder dan de helft van het totale aantal oprichtingen en opheffingen vond plaats in de metaalindustrie, de meubelindustrie en bij bedrijven die actief waren in de reparatie en installatie van machines. Aan het eind van het tweede kwartaal waren er in totaal 62.050 bedrijven actief in de industrie. Daarmee is het aantal bedrijven in deze sector op jaarbasis met zo’n 2,5 procent gestegen.
Het complete rapport is te lezen op de website van het CBS
Tijdens de DN Solutions International Machine Tool Fair (DIMF) 2025 heeft de Zuid-Koreaanse machinebouwer DN Solutions zijn eerste serie industriële …
Ondanks een relatief kleine defensie-industrie, blinkt Nederland uit in hightech niches zoals radar- en sensortechnologie, encryptie en geavanceerde cyberbeveiliging, scheepsbouw …
Uit onderzoek van ABN Amro onder 1.900 Gen Z’ers blijkt dat praktisch opgeleide Gen Z’ers andere prioriteiten qua werkinvulling hebben …
Hoe kunnen mkb-maakbedrijven hun kernkwaliteiten (economisch, ecologisch en sociaal) inzetten om waarde te creëren voor de toekomst? Om antwoord te …