17 juli 2020 - 2 min leestijd

Onderwijs en bedrijfsleven slaan handen ineen in MAKE Center

Een intensievere samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs is noodzakelijk om in de toekomst te beschikken over voldoende en goed opgeleide vakmensen. Om dit te realiseren hebben Opleidingsbedrijf Metaal Midden Nederland (OBM) en ROC Midden Nederland (ROCMN) een samenwerkingsovereenkomst getekend om te komen tot een publiek private samenwerking.

 

Deze samenwerking start vanaf 1 september 2020. “Dit is een goede ontwikkeling”, reageert Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijszaken Koninklijke Metaalunie op de samenwerking. “Zo houdt je onderwijs voor het MKB-metaal uitdagend en relevant. Je ziet ook dat het vaktechnische deel van de opleiding veel meer vanuit de bedrijven wordt aangedragen.”

Onder de naam MAKE Center zal na de zomer op het parkeerterrein van ROCMN aan de Harmonielaan in Nieuwegein een nieuwe praktijkhal worden gebouwd waarin mbo studenten en vakmensen uit de maakindustrie samenwerken en van elkaar leren. Deze publiek private samenwerking van OBM en ROCMN is uniek in de regio Midden Nederland waar veel maakbedrijven zijn gevestigd. In de maakindustrie zijn bedrijven actief die in enkele gevallen zelfs wereldspeler zijn op het gebied van het maken van terminal trekkers voor havens en industrie, van machines voor de aardappelverwerkende industrie tot verpakkingsmachines voor de levensmiddelenbranche. Het is een cruciale branche voor de Nederlandse economie.

MAKE zal vanuit een bedrijfscultuur opereren, de (opleidings)vraag vanuit de markt is leidend. MAKE biedt kwalificerende mbo-opleidingen aan. Er wordt al gekeken hoe en wanneer het opleidingsaanbod kan worden uitgebreid om de theoretische en de praktische leerweg samen te brengen. En om te kijken naar een betere aansluiting op het hbo middels AD (associate degree) opleidingstrajecten voor havisten. In het kader van het thema ‘leven lang ontwikkelen’ zal ook het opleiden van werknemers via gekwalificeerde cursussen en trainingen steeds meer vorm krijgen. Door direct dingen in de praktijk te doen, te experimenteren en zo te ervaren leren studenten sneller. In het MAKE Center leren ze met nieuwe machines werken en zo ervaring opdoen met de technieken van morgen. De praktijklessen die hier worden gehouden en het werk bij hun werkgever sluiten op deze manier beter op elkaar aan.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden