6 december 2023 - 2 min leestijd

‘Opleiden cruciaal om werknemers te behouden’

Blijf investeren in opleidingen, anders zullen werknemers eerder vertrekken. Dat vindt Bert Steegers, regiomanager OOM. Tijdens de yhemabijeenkomst ‘Op weg naar succesvol personeelsbeheer’, georganiseerd door Vereniging ION in Nieuwegein drukte hij het publiek dan ook op het hart om vooral aanspraak te maken op de budgetten van OOM. 

“Laat het geld niet liggen”, zegt Bert Steegers van OOM. OOM stimuleert scholing en ontwikkeling in de metaalbewerking. Dat doen ze onder andere door opleidingskosten te financieren. Zo dekt de stichting de helft van de kosten van een opleiding, training of cursus van een werknemer, tot een maxiumum van 800 euro. Tot 1 april is die cofinanciering voor poedercoat- en galvaniseercursussen verhoogd naar 75 procent. Het budget van OOM komt van de bedrijven uit de metaalbewerking via een jaarlijkse heffing op de loonsom. 

Gezien

Hij geeft aan dat opleidingen cruciaal zijn om werknemers vast te blijven houden. “We moeten in staat zijn om iemand te kunnen boeien, maar hoe kan je mensen blijven boeien? Want de kosten van ongewenste uitstroom zijn hoog. Denk aan wervingskosten, inwerkkosten en verzuimkosten. Maar ook aan opleidingskosten, productieverlies en kennisverlies.”

Want waarom verlaten medewerkers eigenlijk hun werkgever? Belangrijk is de relatie met de leidinggevende: een werknemer wil erkend, gewaardeeerd en gezien worden. Daarnaast is de manier waarop een bedrijf met de medewerker omgaat een factor, net als de relatie met collega’s. Steegers: “De grote gemene deler is eigenlijk de cultuur. Dat heeft effect op alles in je bedrijf. Dus zorg er voor dat het met de cultuur goed zit.”

Onderdeel van die cultuur is hoe en of men wil leren. “In een bedrijf met een sterke leercultuur wordt op de werkvloer van elkaar geleerd, is er onderlinge vertrouwen en respect voor elkaar en geven medewerkers elkaar feedback. Het team evalueert met elkaar uitgevoerd werk en viert af en toe behaald succes. In een bedrijf met een sterkere leercultuur is er veel aandacht voor het ontwikkelen van mensen en verbeteren van werkprocessen. Een fout wordt niet weggestopt, maar bij voorkeur met elkaar besproken.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden