12 oktober 2017 - 2 min leestijd

Opnieuw hogere productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 3,9 procent hoger dan in mei 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is groter dan in april. Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst.

 

De productie van de machine-industrie was in mei ruim 24 procent hoger dan in mei 2016. Ook de productie van de transportmiddelen-, de elektrische-apparaten-, de farmaceutische, de rubber- en kunststof-, en de chemische industrie groeide sterker dan gemiddeld. Daarentegen produceerden de voedingsmiddelen-, en de metaalproductenindustrie minder dan in mei 2016.

 

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei 2017 steeg de productie met 1,2 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

 

Vertrouwen producenten industrie stijgt in juni

Het producentenvertrouwen steeg in juni. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderpositie. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in juni een fractie positiever dan in mei. Ze waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en verwachten de productie op te voeren. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in mei 4,9 procent hoger dan een jaar eerder.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden