2 mei 2017 - 3 min leestijd

Osterwalder vervangt hydrauliek voor servo-elektrisch

Het in Zwitserland gevestigde Osterwalder AG vervangt in haar nieuw gamma poederpersen de hydraulische aandrijvingen door servo-elektrische aandrijvingen met kogelomloopspindels uit het HTF gamma van NSK. Hierdoor verkleinen gebruikers van deze nieuwe machines hun energieverbruik met ongeveer 80%, terwijl hun stukken met een veel grotere precisie in afmetingen geperst kunnen worden. Dit vermindert de noodzaak aan verdere afwerking zoals het slijpen met diamantschijven wat de proces- en materiaalkosten vermindert.

Snijgereedschappen voor metaal zoals carbide inzetstukken worden meestal geproduceerd met poederperstechnologie. Men vult hierbij een metaalpoederlegering in een matrijs en perst dit in de gewenste vorm voor de uiteindelijke sintering. Bij het einde van het proces wensen fabrikanten inserts die zo dicht mogelijk bij het eindprofiel liggen want de extra afwerking is zowel duur als moeilijk. De gesinterde inserts zijn namelijk zeer hard. Om extra precisie in het poederpersproces te verkrijgen, lanceerde het bedrijf onlangs twee nieuwe aandrijfsystemen: de series CA SP Electric en CA HM Electric. Deze ‘Direct Drive Technology’ (DDT) met servo-elektrische motoren en kogelomloopspindels van NSK, vervangt de eerder gebruikte hydraulische aandrijving die nu enkel nog wordt gebruikt bij persen waar bijzonder veel kracht vereist is.

 

Heavy duty 

Voor de lineaire beweging van de persen van Osterwalder werden heavy-duty kogelomloopspindels uit het HTF (High Trust Force) gamma van NSK gebruikt. Een nauwkeurige synchronisatie van de beweging is een absolute vereiste want onderbrekingen of onregelmatigheden in het proces kunnen leiden tot fouten in de afmetingen of zelfs tot gebarsten inzetstukken tijdens het sinteren. HTF kogelomloopspindels maken ook hoge doorlooptijden mogelijk, wat zal bijdragen om cyclustijden te minimaliseren. Voorts kunnen extreem hoge axiale krachten weerstaan worden, terwijl de gepatenteerde geometrie zorgt voor gelijke verdeling van de belasting over alle kogels heen. Dit in combinatie met de speciale kogelafschermingstechnologie voorkomt voortijdige slijtage en zorgt voor een hoge betrouwbaarheid.

 

Energiebesparing enorm

Naast de hoge precisie en de goede beheersbaarheid van het proces, kunnen gebruikers van de nieuwe poederpersen met de nieuwe aandrijfsystemen van Osterwalder ook een energiebesparing van ongeveer 80% bereiken. Een poederpers met een hydraulische aandrijving en perskracht van 160kN heeft een energieverbruik van maximaal 15 kW. Een servo-elektrische systeem vereist daarentegen slechts 2.5-3.5kW. Omdat de klanten van Osterwalder meestal tussen de 10 en 70 poederpersen hebben, zijn de mogelijke kostenbesparingen dan ook enorm.

 

Trend zal aanhouden 

In de CA SP en CA HM Electric series worden diverse kogelomloopspindels van NSK gebruikt. Zij staan in voor het samenwerken van de bovenste en onderste matrijzen. Osterwalder introduceerde de servo-elektrische aandrijving eerst op zijn 160kN persen, later ook op de 320KN uitvoeringen. In totaal zijn er nu meer dan 100 van deze persen actief. Ook in de toekomst zal deze trend aanhouden, want NSK stelt dat perskrachten tot 4000 of zelfs 5000 kN kunnen worden uitgevoerd met de HTF serie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden