17 februari 2023 - 4 min leestijd

Oud-directeur Horn Group Lothar Horn overleden

Lothar Horn, voormalig directeur van Paul Horn GmbH in Tübingen is op 5 februari overleden. De zoon van de oprichter van de fabrikant van precisiegereedschappen Paul Horn is 66 jaar geworden. 

Lothar Horn was directeur van Paul Horn GmbH in Tübingen. Hij vormde de Horn Group tot een internationaal succesvolle fabrikant van precisiegereedschappen met productievestigingen in Engeland, Italië, Tsjechië en de VS. Er zijn extra dochterondernemingen in Frankrijk, Hongarije, China, Mexico, Turkije en Thailand. Tegenwoordig is het bedrijf de grootste industriële werkgever in Tübingen. Als voorzitter van de VDMA Precision Tools Association was Lothar Horn van 2009 tot 2019 de spreekbuis van zijn branche. Lothar Horn wordt door velen in de branche beschouwd als een pionier en visionair. Zijn zoon Markus, sinds 2018 directeur van Paul Horn GmbH, zal het bedrijf, nu in de derde generatie familiebezit, samen met Matthias Rommel, eveneens directeur, blijven leiden.

Samen

Lothar Horn, een technologieliefhebber en bedrijfseconoom, trad in 1991 in dienst bij het bedrijf van zijn ouders. Daarvoor deed hij ervaring op in de IT-industrie en in managementadviesbureaus. Hij werd Managing Director op 1 januari 1995. In 1999 creëerde Lothar Horn nieuwe productie- en administratiefaciliteiten, evenals een demonstratie-, onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op het hoofdkantoor in Tübingen. In de nieuwbouw kwamen voor het eerst alle bedrijfsprocessen samen op één locatie, inclusief een coatingcentrum.

Om haar leidende positie op de wereldmarkt verder uit te bouwen, werd naast het hoofdkantoor in Tübingen nog een fabriek gebouwd, waarmee het productiegebied werd verdubbeld. Sinds de oplevering in 2016 is het het grootste in gebruik zijnde industriële gebouw in Tübingen.

Vertrouw op technologie en mensen

“Technologie bepaalt de kosten.” – Deze zin belichaamt de innovatieve drijvende kracht van Lothar Horn om succesvol precisiegereedschap op de wereldmarkt te verkopen. De uitbreiding van productie- en administratiegebouwen bracht ook de reorganisatie van processen met zich mee. Naast productie en administratie kregen kwalificatie en klantentraining steeds meer belang en ruimte bij Paul Horn GmbH onder leiding van Lothar Horn. De Horn Academy is een investering in mensen en medewerkers. Naast het opleiden van interne en externe mensen, biedt het ook leerwerkplaatsen, duale opleidingen, omscholing en bijscholing aan. De faciliteit werkt samen met de Kamer van Koophandel en Koophandel en de Coöperatieve Staatsuniversiteit Baden-Württemberg (DHBW).

Alles hangt af van de juiste mensen in het bedrijf, was de overtuiging van Lothar Horn. Hij vertrouwde op vrijheid, vertrouwen en een cultuur die fouten toestaat en de kans krijgt om ervan te leren. Mensen waren voor Lothar Horn net zo belangrijk als technologie of moderne processen. “Zijn waardering gold zowel voor onze klanten als voor onze medewerkers”, beschrijft zijn opvolger Markus Horn zijn vader.

Naam

Naast zijn ondernemersactiviteiten was Lothar Horn tien jaar voorzitter van de Precision Tools Association van de Duitse Engineering Federation (VDMA). In 2019 kwam er een einde aan zijn rol als ambtelijk vertegenwoordiger van de brancheorganisatie. “Geen auto rijdt, geen vliegtuig vliegt en geen kunstgewricht kan door artsen worden ingebracht zonder dat er precisiegereedschap wordt gebruikt”, was een van de centrale uitspraken van Lothar Horn. Paul Horn GmbH is een belangrijke en zichtbare speler in de branche: Hal 10 op het beurscentrum van Stuttgart draagt zijn naam.

Een jury van experts heeft Lothar Horn de Tool and Mould Making Medal of Honor toegekend op de Molding Expo-beurs in Stuttgart in 2021. Het eert persoonlijkheden die als pioniers en visionairs baanbrekende maatstaven hebben gezet en rolmodellen zijn. De jury zei over Lothar Horn: “Ook al leidt en beheert hij een heel groot bedrijf in de branche, hij is al die jaren trouw gebleven aan zichzelf, dichtbij en benaderbaar voor iedereen. Een mens.”

Toegewijd

De internationaal actieve bedrijfsleider Lothar Horn bleef trouw aan de vestiging in Tübingen. De Horn Group biedt banen en leerplaatsen voor 950 medewerkers op het hoofdkantoor en 1.500 wereldwijd. Dit maakt Paul Horn GmbH tot de grootste industriële werkgever in Tübingen. Lothar Horn was ook trouw aan de mensen van de stad. Paul Horn GmbH ondersteunt bijvoorbeeld maatschappelijke instellingen, maar ook jeugd- en jeugdontwikkelingswerk van sportclubs. Een zichtbaar teken hiervan is de Paul Horn Arena voor wedstrijd-, amateur- en schoolsport in Tübingen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden