24 januari 2019 - 3 min leestijd

PBM-scan brengt inzicht in veilig werken

Om Industriële bedrijven te helpen bij het kiezen van de meest effectieve veiligheidsmiddelen biedt Wijngaarden VeiligGoed uit Sliedrecht, leverancier van bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), de PBM-scan. Met deze scan worden de risico’s in kaart gebracht en kan een bedrijf aan de hand van een uitgebreid advies de PBM afstemmen op de risico’s en de actuele wet- en regelgeving.

“Je ziet een toenemende vraag naar veiligheid in de industrie. De behoefte om het veiligheidsniveau sterk te verbeteren groeit. Door de veranderende wetgeving en de wildgroei aan PBM en andere veiligheidsoplossingen, merken we dat klanten niet de tijd en middelen hebben om zich te verdiepen in de laatste ontwikkelingen om op de hoogte te kunnen blijven van de laatste trends op dit gebied”, vertelt Patrick Verheij, PBM-adviseur bij VeiligGoed. Stefan de Wit, Specialist Valbeveiliging bij VeiligGoed, vult aan: “Op papier is de veiligheid vaak goed geregeld. Bedrijven voeren een risicoanalyse uit en kiezen voor bepaalde PBM, maar vaak blijft het daarbij. Er ontstaat dan een kloof tussen op papier het goed voor elkaar hebben en de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die over-genormeerd werken. Onnodige belasting die direct invloed heeft op de productiviteit. Dat willen we met de PBM-scan oplossen.”

Met de PBM-scan voert VeiligGoed een analyse op de werkvloer uit en geeft aan de hand daarvan een volledig advies en eventueel ook trainingen. Daarbij wordt altijd eerst de risicobron aangepakt en pas daarna gekeken naar PBM. Bij werken op hoogte wordt bijvoorbeeld eerst aangeraden om een hekwerk te plaatsen in plaats van direct te sturen op de aanschaf van valbeveiliging. De PBM-scan houdt dus rekening met alle aspecten. Zo wordt er ook gekeken of producten efficiënter of duurzamer gebruikt kunnen worden.

 

Veiligheid, comfort en uitstraling

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van PBM zijn deels het resultaat van veranderingen in wetgeving en deels van wensen van de eindgebruiker. De trend is dat producten steeds comfortabeler moeten zijn en een betere uitstraling moeten hebben. “Vroeger liep iedereen in een standaard blauwe overall. Tegenwoordig is het een comfortabel kledingstuk dat er beter uitziet, een uniform karakter geeft en de drager een trots gevoel geeft. Werkgevers zien de noodzaak voor degelijke kleding en PBM ook in. Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten bedrijven goed zorgen voor hun personeel. Een bijkomend voordeel is dat, als het personeel lekker in het jasje zit, er minder verzuim plaatsvindt”, aldus De Wit.

Een andere trend binnen PBM is de vraag naar circulariteit. “Bedrijven spreken zich open uit voor duurzaamheid en daar worden nieuwe producten op aangepast”, vertelt Verheij. Een voorbeeld is de circulaire werkschoen in het assortiment van VeiligGoed. Deze werkschoen is gemaakt van gerecycled materiaal. Zodra de schoenen zijn versleten worden ze weer opnieuw gerecycled. Ook genormeerde kleding kan duurzamer. Vroeger werd katoen gebruikt. Tegenwoordig Lyocel, een houtpulp dat goed vocht opneemt en daardoor direct een stuk comfortabeler is. “Dankzij de PBM-scan worden bedrijven op de hoogte gebracht van deze hedendaagse mogelijkheden. Vaak kiezen bedrijven dan voor comfortabele en duurzame producten en niet direct voor de meest voordelige oplossing”, besluit Patrick Verheij.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden