6 januari 2020 - 5 min leestijd

Peekstok wil na overname Van Kooten verder groeien in specialistisch werk

Met de overname van constructiebedrijf Van Kooten Staalbouw in Hendrik Ido Ambacht heeft Peekstok zijn specialisme op het gebied van precisie verspanen van grote, hoogwaardige mechanische producten verder uit kunnen uitbreiden.

Eigenaar Johan Peekstok: “Naast ruimte om verder met de markt mee te kunnen groeien, kunnen we nu ook het benodigde constructiewerk in eigen huis maken. Met Peekstok machining & construction bieden we onze klanten het voordeel van de synergie tussen beide disciplines. Dus zowel constructiewerk voor klanten die verspanend werk inkopen als andersom. Of juist nauwkeurige nabewerking van gelaste constructies.”

Peekstok, dat tot voor kort onder de naam Peekstok Engineered Quality vanuit Ridderkerk bedrijven in de scheepsbouw-, offshore-, procesindustrie en jachtenbouw bediende, liep tegen een ruimteprobleem op na toenemende vraag uit deze sectoren. Johan Peekstok: “Door werk te maken wat een ander niet kan, hebben we langdurige relaties opgebouwd met bedrijven die steeds meer werk bij ons hebben neergelegd en ons ook bij de ontwikkeling zijn gaan betrekken. De bedrijfsruimte van 1.000 m2 vormde echter een beperking om die activiteiten verder uit te kunnen bouwen. Met de overname van gebouwen, machines, personeel en het klantenbestand van Van Kooten Staalbouw, hebben we dat probleem zonder nieuwbouw in één keer opgelost.”

 

Complete producten aanbieden

Peekstok Machining is specialist in precisie verspanen van met name grotere producten. “Onderscheidend punt is dat we met Peekstok Machining verspanend werk maken, waarbij we alle kennis van procedures en classificaties bezitten. Met Peekstok Construction hebben we daarnaast veel expertise in huis op het gebied van groot plaat- en constructiewerk. Ondanks dat constructie en precisie verspanen gescheiden activiteiten zijn, kunnen we nu een breed assortiment van complete producten aanbieden. De overlap zit vooral in de grote afmetingen. Waar we aan de ene kant speciaal werk tot een diameter van 2.000 mm kunnen verspanen, kunnen we aan de constructiekant tot 6 m knippen en 7 m buigen. Frames voor skids waar onze precisie afsluiters enz. op worden gebouwd, kunnen we nu vanuit één hand leveren. Peekstok Construction blijft daarnaast ook gewoon haar eigen klanten bedienen.”

 

Procedures en classificaties

Johan Peekstok: “Met Peekstok Machining zijn we goed in groter specialistisch werk. Dat is ook de richting waar we met de constructie afdeling naar toe willen. Dat betekent dat we ook daar toewerken naar een ISO9001- en lascertificering. Niet alleen omdat we de niveaus gelijk willen trekken, maar ook omdat de markt daar naar vraagt. In de scheepsbouw neemt de vraag naar complexere producten toe om aan strengere milieueisen te kunnen voldoen. Denk aan emissiereductie en het voorkomen van olielekkages. Wij ontwikkelen daarin mee met oplossingen en dat vraagt aan de maakkant weer om modernisering van de processen.”

 

Procesmatig werken

Nu het bedrijf is gegroeid van zeven naar 30 medewerkers is de structuur van de organisatie vernieuwd en ook de rol van de directie sterk veranderd. “Beide afdelingen hebben een eigen administratie en teamleider, terwijl het bedrijfsbureau de hele groep vertegenwoordigt. De werkvloer voert uit wat het bedrijfsbureau voorbereid. Omdat aan de voorkant nu alles is gestroomlijnd, wordt nu op de werkvloer procesmatiger gewerkt, waardoor je minder met verrassingen wordt geconfronteerd,” legt Johan Peekstok uit.

 

Uitbreiding freescapaciteit

“Omdat ik zelf nu meer taken heb overgedragen, is er tijd om ons verder te verdiepen in het optimaliseren van het maakproces. Investering in vijfassig bewerken is daarbij de volgende stap. Om daar mee te kunnen werken, moet de werkvoorbereiding daar ook op zijn ingericht. Daarvoor hebben we voorafgaand geïnvesteerd in een CAM-systeem en het aantrekken van ervaren mensen. Verder staan ISO 9001- en lascertificering van de constructieafdeling op de agenda.’

 

Zelf jonge mensen opleiden

Peekstok machining & construction heeft er alles aan gedaan om een sfeer en omgeving te creëren die het bedrijf aantrekkelijk maken om bij te werken. Naast een facelift van kantoor en buitengevel is een kantine ingericht waar een clubsfeer de boventoon voert. “Medewerkers mogen hier zelf ook een feestje bouwen.” Uiteraard wordt het bedrijf zelf geconfronteerd met een beperkte aanwas van jonge technici. “We werken daarom samen met tien bedrijven uit de regio, ondersteund door Metaalunie en Stichting OOM, aan de opzet van een scholingsbedrijf (Expertise Centrum Precisietechniek – ECP) dat zich volledig richt op precisie verspaning. Samenwerking is hierin het sleutelwoord om het personeelstekort regionaal aan te pakken,” licht Johan Peekstok toe.

 

Verdere integratie

“Overname, verbouwing en verhuizing zijn weliswaar afgerond, maar het concept is nu nog niet af. Door optimalisatie aan de verspanende kant en professionalisering aan de constructiekant moeten beide afdelingen meer naar elkaar toe groeien en meer integreren, zodat we uiteindelijk als één bedrijf naar buiten kunnen treden,” besluit Johan Peekstok.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden