21 april 2020 - 4 min leestijd

Personeel minder belast door multitaskingmachine

Aanhoudende druk op prijzen en levertijd en een nijpend tekort aan vakbekwaam personeel, dwingen toeleveranciers keuzes te maken om de markt optimaal te kunnen blijven bedienen. Steeds meer toeleveranciers investeren daarom in slimmere technologie om efficiënter te kunnen produceren en minder afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van personeel. De investering in een Okuma multitasking bewerkingsmachine bij Romit Industrial Technology uit Dedemsvaart is daarvan een goed voorbeeld.

 

“Onze dagelijkse productieflow kenmerkt zich door een grote diversiteit in aantallen en afmetingen. Dat vraagt om een allround machinepark. Daarom zijn we met meerdere verticale bewerkingscentra, vijfassige freesmachines, horizontale en verticale draaimachines, slijp- en hoonmachines in huis, breed georiënteerd. Veel producten vragen om meerdere bewerkingen, waardoor je deze vaak steeds opnieuw op meerdere machines op moet spannen. Eerst draaien en daarna frezen kost bovendien veel tijd. Door die bewerkingen in één opspanning op één machine compleet te kunnen bewerken, kan je een forse efficiëntieslag maken en tegelijkertijd je werknemers ontlasten. Daarom hebben we geïnvesteerd in een multitaskingmachine van Okuma, waarmee we op één machine zowel draai- als freesbewerkingen uit kunnen voeren. De nieuwe bewerkingstechnologie stelt ons in staat om de grote diversiteit aan werkstukken slimmer en efficiënter te produceren. Machines die daar niet meer bij passen, zullen we langzaam gaan vervangen”, vertelt Michiel Timmerman, Manager Operations & Technology bij Romit. Gelderblom, Okuma dealer voor de Benelux, installeerde de Okuma Multus U4000 multitaskingmachine.

Romit Industrial Technology produceert onderdelen en mechanische componenten voor buisextrusie machines en spuitgietmatrijzen en levert aan derden onder het moederbedrijf RPflow. Terwijl het bedrijf tot 2017 nog allround toeleverancier was heeft het de focus sindsdien verkleind tot de drie bovengenoemde productgroepen. “Door te kiezen voor specialisme bouw je niet alleen kennis en ervaring op van de toepassing, maar ook op het gebied van maakbaarheid. Onze medewerkers hebben daardoor specifieke kennis van zowel de opspanning, het materiaal, de gereedschappen en de verspanende machines,” vertelt Timmerman.

 

 

 

Meer dan draaien en frezen

De mogelijkheden van een multitaskingmachine gaan verder dan alleen draaien en frezen. Een multitasking-machine beschikt minimaal over vijf bewerkingsassen en een freeskop die gecombineerde draai-, frees- en boorbewerkingen onder verschillende hoeken kan uitvoeren. De freeskop op de Okuma Multus U4000 heeft een bereik van 240º op de B-as. “Die heb je nodig om schuin in werkstukken te komen en om met kortere gereedschappen dichter bij het product te komen”, licht Timmerman toe. De keuze voor Okuma is mede bepaald door de hoge stabiliteit en nauwkeurigheid, waardoor een constante en hoge productkwaliteit kan worden gegarandeerd. “Bovendien speelt het feit dat de bestaande Okuma draaimachine uit 1989 nog steeds goed functioneert en dagelijks in gebruik is, daarbij ook een belangrijke rol. Daarnaast is de hoge thermische stabiliteit een belangrijke graadmeter voor een hoge nauwkeurigheid. Bij de Okuma Multus is die zowel in de opstartfase als gedurende het bewerkingsproces binnen 10 micrometer constant. De Thermo-Active Stabilizer monitort continu of de spil wel of niet gekoeld moet worden.”

 

Vijfassig is volgende stap

Michael Bouman, machineoperator bij Romit, die tijdens zijn opleiding met de OSP besturing van Okuma heeft leren werken, had al werkervaring op de Okuma draaibank. Bouman is één van de operators die in een van de shifts aan de Multus U4000 werkt. “We zijn nog erg aan het zoeken wat de juiste werkwijze is om de machine optimaal te kunnen gebruiken. We maken nu voornamelijk enkelstuks, die we vanaf tekening aan de machine programmeren. Import van CAM-files gaan we doen wanneer binnenkort de post-processor beschikbaar is. Dan kunnen we ook werkstukken vijfassig bewerken.”

Michiel Timmerman erkent dat de inzet van de Okuma multitasking machine een deel van het werk bij de freesbanken heeft weggehaald. “Dat hebben we opgevuld met werk van derden. Uiteindelijk willen we af van het man-machine concept door steeds meer CAM voor te bereiden, waardoor we minder afhankelijk zijn van de knowhow van de man achter de machine. Een tekort aan kennis en ervaring wordt wel een probleem in de nabije toekomst. Ook robotbelading staat op ons wensenlijstje. Daarvoor is de Multus U4000 uitgevoerd met een automatische deuropener en heeft de machine gereedschapbreukcontrole en met een magazijn voor 80 gereedschappen voldoende tools aan boord voor een onbemande shift. Gelderblom heeft daarvoor de competenties in huis om die automatiseringsslag voor ons te realiseren. Maar dat gaan we allemaal in kleine stapjes uitvoeren.”

 

 

foto: Met de nieuwe Okuma Multus U4000 kan Romit efficienter complexe werkstukken bewerken

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden