28 september 2018 - 3 min leestijd

Peter Wennink (ASML): “Vertrouwen in elkaar is de basis”

Samenwerken met de hele keten is een must. Dat stelt Peter Wennink, CEO van ASML. “In 2017 gaven we 4,5 miljard euro uit aan inkoop, waarvan bijna twee miljard binnen Nederland. Van die twee miljard besteedden we vijftig procent in de Brainport-regio rond Eindhoven.” Dit soort samenwerkingsmodellen zijn volgens de ASML-baas echter alleen mogelijk als iedereen binnen de keten transparant is.

 

Om complexe ecosystemen rond industriële topbedrijven te managen, is samenwerking en vertrouwen nodig, vindt Peter Wennink. De CEO van ASML sprak tijdens het Techport Netwerk Event in de Wereld van Staal in IJmuiden, een speciaal festivalterrein waar het honderdjarig bestaan van Tata Steel werd gevierd. “Wij zijn het enige bedrijf dat deze chip-techniek maakt. Maar dat doen we niet alleen. We werken samen in een ecosysteem.”

Zo’n ecosysteem bestaat uit bouwblokken. Het belangrijkste bouwblok voor Wennink is vertrouwen. “Het is ouderwets, maar vertrouwen in elkaar is de basis. Rekenkundig gezien: competentie vermenigvuldigd met betrouwbaarheid en transparantie. In de relatie met elkaar gaan de boeken open. Dat gaat alleen als je je eigenbelang controleert. Is je eigenbelang te hoog, dan daalt het vertrouwen. Eigenbelang is het samen delen van de opbrengst en de risico’s.”

Concreet betekent het dat ASML honderden miljoenen heeft geïnvesteerd in haar eigen toeleveranciers. Als er geavanceerde en specifieke productiemiddelen moeten komen, financiert ASML dat. “Dan gaat het risico voor de toeleverancier naar beneden.”

 

Ecosysteem

Wennink pleit voor meer regionale en nationale samenwerkingsverbanden. “Wanneer een product complex is, kun je beter R&D en de operationele kant bij elkaar houden. Dat is efficiënter. Waar leidt dat toe? In Eindhoven Brainport woont vier procent van de bevolking, wordt zes procent van het BNP gegenereerd, woont negen procent van de Nederlandse studenten, vindt 21 procent van de nationale machine-export plaats en bevindt zich 22 procent van de R&D. Het ecosysteem werkt en doet dat ook nog samen met Amsterdam, Twente en Delft. Het gaat niet om geld. Het gaat om het samenwerkingsmodel.”

De positie van de overheid binnen Brainport en andere samenwerkingsverbanden is cruciaal. Eindhoven heeft een programma van eisen richting Den Haag gestuurd, maar ook commitment gevraagd met betrekking tot het vestigingsklimaat. Wennink: “We zijn als industrie, overheid en instellingen als een groep. Dat leidt tot 130 miljoen euro investering vanuit de overheid, maar ook tot 240 miljoen euro van onszelf. De risico’s delen we samen. De overheid faciliteert, maar we moeten zeker ook naar onszelf kijken.”

 

[fotocredit: Ron Pichel]

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden