12 mei 2017 - 2 min leestijd

Pilatus Aircraft bewerkt aluminium met Haimer

In 2016 heeft Pilatus Aircraft een nieuwe productielijn geïnstalleerd voor het bewerken van constructie onderdelen uit aluminium. Om de gewenste oppervlaktekwaliteit en precisie te bereiken bij hoge toeren, werkt de vliegtuigfabrikant volledig met een grote selectie gereedschapshouders en de bijbehorende krimp- en balanceermachines van Haimer.

Wanneer iemand in de precisie-bewerkingsindustrie over vliegen praat, wordt er gewoonlijk een ding opgetrokken: spanen. Dit geldt ook voor Pilatus Aircraft, de enige Zwitserse vliegtuigfabrikant. In 2016 heeft Pilatus geïnvesteerd in een volledig gemoderniseerd volume-bewerkingssysteem om de kwaliteit en efficiëntie van de productie verder te verbeteren. Kernelementen van de verbeterde productie zijn twee nieuwe flexibele productielijnen met een volledige automatiseringscel. Daarmee wordt de hoogste kwaliteit in een stabiel proces gegarandeerd.

 

Hoge rondloopnauwkeurigheid

Walter Duss, directeur verspaning, wijst erop dat fijngebalanceerde gereedschappen absoluut noodzakelijk zijn: “Alleen de hoogbalancerende kwaliteit van de complete gereedschapssamenstelling – gebalanceerd op een Haimer balanceringsmachine – samen met Haimer gereedschapshouders garanderen een trillingsvrije bewerking en verbeterde oppervlakteruwheden. Bovendien heeft de hoge graad van rondloopnauwkeurigheid, onder de 3 µ bij 3xD, de levensduur van de spindel en gereedschap aanzienlijk verhoogd.” Volgens de ervaring van Patrik Odermatt, teamleider Mechanical Processing en verantwoordelijk voor de interne verdeling van gereedschappen binnen Pilatus, bieden hoogwaardige gereedschapshouders de stabiliteit en rondloopnauwkeurigheid die zich op lange termijn terugbetalen. Om die reden heeft hij al jarenlang een goede samenwerking met Haimer. Hij maakt gebruik van warmtekrimphouders en hoge precisie spantanghouders, samen met de bijbehorende voorinstel-, krimp- en balanceermachines die beschikbaar zijn in de Pilatus toolshop, die gebruikt wordt als hun interne tool management service center.

 

Groot programma

Aangezien Pilatus met veel verschillende onderdelen werkt die erg dun zijn met dikte van ≤ 1,2 mm en diepe kamers, was het grote programma aan diversiteit van Haimer gereedschapshouders een belangrijke overweging. Ook Haimer heeft flexibiliteit aangetoond met betrekking tot de spindelopname: voor de nieuwe productielijn was een speciale HSK-A 63/80 gereedschapsopname nodig. Door een nauwe samenwerking met Pilatus heeft Haimer een programma ontwikkeld voor deze interface en toegevoegd aan zijn standaard leveringsportefeuille. Daarnaast maakt Pilatus gebruik van het Data Lock-systeem dat de RIFD-data drager op de gereedschapshouder bevestigt. Deze oplossing zorgt ervoor dat zelfs bij de hoogste toeren de gegevensdragers veilig zijn en niet uit de gereedschapshouder kunnen loskomen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden