7 december 2023 - 3 min leestijd

Pilot ‘Cyberassistentie voor mkb’ers in de high-tech maakindustrie’

Maakbedrijven kunnen meedoen aan een pilot ‘Cyberassistentie voor mkb’ers in de high-tech maakindustrie’. Via deze pilot kunnen maximaal 50 mkb-ondernemers ondersteuning krijgen van een cyberprofessional. Deze ondersteuning (aantal uren in overleg te bepalen) worden ingezet in een periode van minimaal 6 en maximaal 12 maanden. 

De basis voor de ondersteuning zijn de uitkomsten van de self-assessment via de DTC CyberVeiligCheck en een korte vulnerability scan door de cyberprofessional. Dit leidt tot een gezamenlijke actielijst. Hierin worden de acties verdeeld over de ondernemer, de cyberprofessional en de IT-leverancier. Er worden afspraken gemaakt over concrete verbeteringen die in de beschikbare uren en 6 tot 12 maanden worden uitgevoerd. 

Bedrijven die deelnemen aan de pilot krijgen automatisch een lidmaatschap van het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) tot 31 december 2024. Zo kunnen ze gebruik maken van het dienstenaanbod van het CWB, zoals de kennissessies, de community van bijna 100 andere bedrijven en het portaal met goede voorbeelden en handreikingen. 

Openheid

Naast de éénmalige investering in geld, vraagt deelname aan de pilot ook tijd en openheid. Een cyberprofessional kan niet aan de slag met de cyberweerbaarheid van een bedrijf zonder medewerking. Deelname aan de pilot vraagt dus tijd en dat alle informatie wordt gedeeld hebt, deelt met de cyberprofessional. Daarnaast moet de eigen IT-leverancier actief worden betrokken in het hele proces (van scan tot implementatie). Mogelijk zijn hier wel kosten aan verbonden, deze worden niet vergoed vanuit de pilot. Heeft een bedrijf geen IT-leverancier dan is deze voorwaarde niet van toepassing. 

Investeren

Deze pilot is bedoeld voor bedrijven in de high-tech maakindustrie en de toeleverende keten. De pilot is gericht op kleiner mkb, daarom komen alleen bedrijven in aanmerking die minder dan 50 fte aan personeel hebben. Naast een eigen bijdrage, worden de kosten van de pilot gedekt door een aantal andere organisaties. Dit zijn het Digital Trust Center en het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport. Daarnaast dien moet je als ondernemer, als je aan de voorwaarden voldoet, gebruik maken van de subsidie van ‘klik op morgen’ voor het inschakelen van de cyberexpert. De eenmalige bijdrage wordt dan verlaagd van 2200 euro naar 250 euro.

Meedoen

Aanmelden voor de pilot kan tot 15 januari 2024. De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij! Er is het principe ‘first come, first served’. Aanmelden kan via deze link

Binnen 10 werkdagen na een aanmelding neemt het CWB contact op per mail. Op basis van de aangeleverde gegevens voeren ze een korte controle uit of het bedrijf in aanmerking komt voor deelname. Dat duurt 10 werkdagen. Daarnaast stemt het CWBaf over de timing van de start van het traject. Dit is afhankelijk van beschikbaarheid van de cyberprofessional en de eigen planning. Na het bepalen van de startdatum brengt het CWB het bedrijf in contact met de cyberprofessional en met de community manager van het CWB. Vervolgens kan het traject van start. 

Vragen? Neem dan contact op met het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport. Dit kan door een mail te sturen aan info@cwbrainport.nl. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden