2 mei 2017 - 3 min leestijd

Positief sentiment roestvaststaal-prijzen zet eerste helft van 2017 door

Het positieve sentiment rondom de roestvast staal prijzen zet ook in de eerste helft van 2017 door. Voor de mondiale economie is het perspectief met 3,4% groei positief gestemd. In deze eerste maand van het nieuwe jaar laten Europese roestvast staal producenten weten dat de orderportefeuilles al tot mei vol zitten.

 

Dit impliceert dat de vraag naar roestvast staal momenteel groter is dan het aanbod. Vorig jaar kon de roestvast staal markt op forse prijsstijgingen rekenen door onder andere een hogere nikkelkoers. Door problemen aan de aanbodzijde en een hogere vraag naar nikkel, vertoonde de nikkelprijs het afgelopen jaar een opwaartse trend. De afgelopen twee maanden namen de nikkelvoorraden echter weer wat toe wat een afzwakkende nikkelkoers tot gevolg had. Ook de versoepeling van de exportban voor nikkel producerende bedrijven in Indonesië heeft ertoe geleid dat de koers is gedaald naar net boven de $ 10.000. Echter, volgens ABN AMRO kan nikkel ook dit jaar weer rekenen op prijsstijgingen door mogelijke tekorten al zal dit groeitempo lager liggen door de relatief hoge nikkelvoorraden en onzekerheden in de nikkelmarkt.

 

Chroom

Nikkel is echter niet de enige grondstof die van invloed is voor de prijs van RVS. De prijzen van zowel ijzer als ook chroom zijn zeer belangrijke factoren als het komt tot de prijsbepaling van RVS. Chroom is voor 18% aanwezig in AISI kwaliteit 304 waardoor het een belangrijk bestanddeel van de prijs vormt. De prijsstijgingen van chroom en ijzer hebben het afgelopen jaar voor een prijsstijging van respectievelijk €30 en €50 extra per ton gezorgd. Het afgelopen jaar vertoonde chroom een opvallende prijsstijging die naar verwachting ook dit jaar van grote invloed zal zijn op de roestvast staal prijzen. Daarnaast hebben de grote Europese leveranciers hun basisprijzen verhoogd.

 

Legeringstoeslag

“Ondanks een gemiddeld lagere koers van nikkel zal de legeringstoeslag voor de maand februari weer stijgen”, aldus André van der Veen, Commercieel Directeur bij Hego Stainless Steel & Aluminium. “Voor de maand februari verwacht ik een stijging van ca. € 60~€ 80 per ton. Als er zich geen onvoorziene gebeurtenissen voordoen dan denk ik dat dit ook voor maart het geval zou kunnen zijn. De reden hiervoor is hoofdzakelijk de stijging van het chroom. Uiteraard zal de koers van nikkel zich dan wel rond het huidige niveau moeten blijven handhaven (USD 10.150) en ook de EUR/USD koers zal niet teveel moeten afwijken van de koers van vandaag (1.06)”. Van der Veen legt verder uit: “Dit gecombineerd met de toenemende vraag naar RVS, het afnemende aanbod vanuit Azië en de voorgenomen verhogingen van de basisprijzen zal ertoe leiden dat de prijzen van RVS op korte termijn zeker zullen gaan stijgen”.

 

Vraag

Volgens sector econoom Casper Burgering van ABN AMRO blijft de vraag in de aluminium markt gunstig, met name vanuit de bouw- en automotive sector. Het gebruik van aluminium in de automotive sector is al jaren stijgende. Naar verwachting zal het gebruik van aluminium in de automotive sector in 2025 met 30% zijn toegenomen. Ondanks dit gunstige vooruitzicht, is er nog steeds sprake van een hoog aanbod in aluminium wat een sterke prijsstijging in 2017 zal dempen.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden