1 februari 2019 - 2 min leestijd

Principeakkoord bereikt in de cao Metalektro

In de onderhandelingen voor de cao Metalektro is vandaag een principeakkoord bereikt. Er wordt flink geïnvesteerd in het fit for the job houden van medewerkers door een aanvalsplan op opleiden en ontwikkelen (ter hoogte van € 12 miljoen per jaar) en door afspraken over duurzame inzetbaarheid.

 

FME heeft alle wegen bewandeld om tot een goede cao te komen. Ook VNO heeft zijn rol gepakt. Harry van de Kraats: “Gezien het belang van de sector voor de Nederlandse economie, heb ik graag geholpen om het proces vlot te trekken.” FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: “De totstandkoming was moeizaam en dat heeft impact gehad op bedrijven en medewerkers, maar nu kunnen we verder.”

“Wij zijn een aanvalsplan op opleiden en ontwikkelen overeengekomen. Het is cruciaal om alle medewerkers voor te bereiden op veranderende en nieuwe taken in het werk.” Hiervoor zijn investeringen ter hoogte van € 12 miljoen per jaar overeengekomen.

 

Looptijd

De cao heeft een looptijd van 30 maanden, 1 juni 2018 tot 1 december 2020. De afgesproken loonsverhoging komt neer op 8,14% over de looptijd van de cao. Dat is 3,26% per 12 maanden.

Het generatiepact zorgt ervoor dat oudere medewerkers de gelegenheid krijgen om minder te werken en gezond hun pensioen te halen. Voor de looptijd van de cao is nu een pilot afgesproken waarbij medewerkers minder kunnen werken met 100% pensioenopbouw. Ook is afgesproken om 3.000 flexcontracten om te zetten naar vaste contracten.

 

Het principeakkoord wordt ter instemming aan de leden voorgelegd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden