De producenten in de industrie waren in februari een fractie minder negatief dan in januari. Het vertrouwen ging van -4,4 in januari 2024 naar -4,2 in februari 2024, aldus het CBS. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Over de orderportefeuille waren ze echter negatiever.
Het producentenvertrouwen lag in februari onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde (10,4). In april 2020 werd de laagste waarde (-31,5) genoteerd.
Producenten waren in februari vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de voorraden gereed product. Ze waren echter negatiever over de orderpositie.
Een deelindicator was positief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet. De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht, was kleiner dan het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt.
Machine-industrie
In de meeste branches verbeterde het vertrouwen. De verbetering was het grootst bij de producenten in de papier en grafische industrie. Daar was het vertrouwen in februari ook het hoogst. In de elektrotechnische en machine-industrie daalde het vertrouwen. De fabrikanten in deze branche waren vooral negatiever over de orderportefeuille.
De productie van de industrie lag ruim 3 procent lager in december. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis. Ten opzichte van november steeg de productie met 6,8 procent.
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari gemiddeld 3,0 procent lager dan in januari 2023, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 1,8 procent. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent 72,5 euro. Dat was ruim 7 procent minder dan een jaar eerder. In december 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 71 euro, 8 procent minder dan een jaar eerder.
Producten van de aardolie-industrie waren in januari 10,4 procent goedkoper dan in januari 2023. In december lagen de prijzen 8,4 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in januari 10,9 procent lager dan een jaar eerder. In december lagen de prijzen 11,8 procent lager dan in december 2022.
De afzetprijzen van de industrie zijn in januari ten opzichte van december met 0,7 procent gestegen. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 0,6 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,9 procent.
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatsteun in de Verenigde Staten en …
Cadmes is vanaf heden officieel reseller zijn van SolidCam, een softwarepakket voor geïntegreerde CAM-oplossingen binnen CAD-omgevingen, zoals Solidworks. SolidCam staat …
De Soestse bedrijven Straal Totaal Soest en Midcoat zijn vanaf 27 november 2024 onderdeel zijn geworden van LOA Full Surface …