14 april 2020 - 1 min leestijd

Producentenvertrouwen industrie sterk gedaald in maart

Het CBS meldt dat het producentenvertrouwen industrie in maart 2020 is gedaald naar het laagste niveau na september 2014. De ondernemers waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. Ongeveer 90 procent van de respondenten van het onderzoek had al gereageerd op de enquête voordat de vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus donderdag 12 maart van kracht werden. In de respons tot 12 maart daalde het vertrouwen ook al, maar daarna was de daling veel sterker.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in maart naar het laagste niveau na augustus 2009. Het was de sterkste daling ooit in het herenigde Duitsland. De verslechtering van het oordeel over de verwachte bedrijvigheid is zelfs de grootste in de 70 jaar van het onderzoek. Het oordeel over de huidige bedrijvigheid daalde minder sterk. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in februari met ruim 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 1,3 procent lager dan in februari 2019, maakt het CBS bekend. In de voorgaande maand groeide de productie met bijna 1 procent.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden