13 mei 2019 - 2 min leestijd

Producentenvertrouwen verbetert

Het producentenvertrouwen industrie is in april 2019 toegenomen. Het vertrouwen ging van 6,1 in maart naar 6,7 in april 2019, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden.

 

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Producenten in de industrie waren in april positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderportefeuille verslechterde daarentegen.

Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Tot slot is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart 2,5 procent hoger dan in maart 2018, meldt het CBS. De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 2,1 procent duurder dan een jaar eerder.

 

Op de afbeelding het gebouw van het CBS in Leidschenveen

 

[beeld Smiley.toerist, wikipedia]

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden