10 maart 2021 - 2 min leestijd

Productie industrie 0,6 procent hoger in januari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 0,6 procent hoger dan in januari 2020, maakt het CBS bekend. De groei is iets groter dan in december, toen de productie 0,2 procent hoger lag dan een jaar eerder. Bijna de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in januari meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. De machine-industrie realiseerde de hoogste groei. 

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december 2020 op januari 2021 steeg de productie met 2,4 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Vervolgens was de trend dalend. In mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna trok de productie weer aan en lag in januari 2021 weer ongeveer op het niveau van voor de coronacrisis. 

In februari 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie iets verslechterd. Dat komt doordat de ondernemers minder positief waren over de toekomstige productie en de voorraden. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) is in februari wel gestegen. Zowel het oordeel over de huidige bedrijvigheid als over de toekomstige bedrijvigheid verbeterde. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in januari met ruim 3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden