11 maart 2022 - 2 min leestijd

Productie industrie groeit met bijna 8 procent in januari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 7,9 procent hoger dan in januari 2021, maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,3 procent. Ruim de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in januari meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met bijna 47 procent opnieuw de grootste groei. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp echter met bijna 10 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december op januari daalde de productie met 1,2 procent. De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in januari 2022 lag de productie onveranderd op een hoog niveau.

In februari 2022 waren de ondernemers in de industrie weliswaar opnieuw minder positief dan een maand eerder, maar het producentenvertrouwen lag ruim boven het langjarig gemiddelde. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) nam in februari opnieuw toe. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in januari met 0,2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden