11 november 2019 - 3 min leestijd

Productie industrie ruim 1 procent hoger in september

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 1,2 procent hoger dan in september 2018, maakt het CBS bekend. Dit is voor het eerst na februari dat de productie op jaarbasis groeide. De machine-industrie groeit het sterkst.

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie met ruim 26 procent het sterkst. Ook de productie van de voedingsmiddelen- en de elektrische en elektronische apparatenindustrie groeide. Bijna de helft van de bedrijfsklassen in de industrie had te maken met een krimp van de productie.

 

Trend nagenoeg vlak

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van augustus op september 2019 steeg de productie met 1,7 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend nagenoeg vlak.

 

Producentenvertrouwen nagenoeg gelijk

Het producentenvertrouwen is positief en in de afgelopen vier maanden weinig veranderd. Het vertrouwen van industriële ondernemers ligt boven het langjarige gemiddelde.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) was in oktober voor het eerst in vijf maanden minder negatief. Ze oordeelden vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen waren zij iets minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in september met 5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

 

Afzetprijzen industrie opnieuw lager

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september 0,7 procent lager dan in september 2018, meldt het CBS. De prijsdaling is gelijk aan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie voor het eerst in bijna 3 jaar goedkoper dan een jaar eerder.

 

Prijsdaling olie groter

In september 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 56 euro. Dat is ruim 17 procent minder dan een jaar eerder. In augustus 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie 53,5 euro, ongeveer 16 procent lager dan in augustus 2018.

 De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in september 12,0 procent goedkoper dan in september 2018. In augustus lagen de prijzen 13,4 procent lager dan in augustus 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 6,5 procent lager dan een jaar eerder. In augustus was de prijsdaling 5,2 procent.

In de meeste overige bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in september 2019 hoger dan een jaar eerder.

  

Afzetprijzen industrie stijgen in september

 Vergeleken met augustus zijn de afzetprijzen van de industrie in september met 0,6 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,1 procent toe en die op de buitenlandse markt met 0,9 procent.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden