11 april 2024 - 2 min leestijd

Productie industrie ruim 2 procent lager in februari

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in februari 2,3 procent lager dan in februari 2023, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande zeven maanden kromp de productie op jaarbasis. Ruim de helft van de bedrijfsklassen in de industrie produceerde in februari minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de acht grotere branches noteerde de transportmiddelenindustrie de grootste productiedaling.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari steeg de productie met 1,4 procent. De voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Vertrouwen

De producenten in de industrie waren in maart iets negatiever dan in februari. Fabrikanten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid en negatiever over hun voorraden. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten was in maart minder negatief dan in februari (Eurostat). De kalendergecorrigeerde productie van de Duitse industrie was in februari 5,4 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van januari steeg de Duitse productie met 1,8 procent (Destatis).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden