2 mei 2017 - 2 min leestijd

Productieverhogende primeurs bij Index Traub

Vorige week vond in het Duitse plaatsje Esslingen het open huis plaats van Index Traub. De machinebouwer presenteerde in het democentrum een tiental machines waaronder enkele primeurs die mede ontwikkeld zijn om een hogere productiviteit te kunnen genereren. Aan de kant van Traub werd een nieuwe lang-kortdraaiautomaat gepresenteerd die was voorzien van een ingenieuze robotbelading. Bij Index was o.a. de nieuwe GS200 draaifreescombinatie te aanschouwen. 

De Traub TNL20 van Traub is een nieuwe doorontwikkeling van de succesvolle TNL-serie. Tijdens het open huis werd de TNL20 voorgesteld met een geïntegreerde Xcell robotcel. De TNL20 heeft standaard al diverse mogelijkheden voor de aan- en afvoer van materiaal en werkstukken. Met de Xcell (optioneel) kan de lang-kortdraaiautomaat nu ook worden beladen met zaagstukken of voorgevormde ruwe delen. Bijzonder aan de automatiseringsoplossing is dat de cel over twee rails kan worden geschoven. Omdat de operator dan toegang krijgt tot de machine, kan de machine ook functioneren als standalone machine. Tijdens de ontwikkeling van de Xcell hebben de engineers in de robotcel ruimte vrijgelaten voor bijvoorbeeld een meettoestel of een reinigingssysteem voor het meten of reinigen van werkstukken. Tijdens het open huis werd een Renishaw Equator gedemonstreerd.

 

Flexibel draaifreescentrum

Voor de tweede generatie van het G200 heeft Index de prestaties van het draaifreescentrum vergroot. De machine is uitgerust met een krachtige freesspil met een vermogen van 22 kW, een koppel van 52 Nm en een maximaal toerental van 7200 min-1. Daarnaast zorgen drie turrets met ieder ruimte voor veertien gereedschappen voor een hoge productiviteit. Een opvallende constructie is de positionering van de bovenste turret en de freesspil; deze zijn in dezelfde unit geplaatst. Dat wil zeggen dat aan de achterzijde van de bovenste turret de freesspil is gepositioneerd. Net als bij alle nieuwe machine van Index, heeft de G200 ook een verticaal machinebed. Deze bouwwijze zorgt ervoor dat spanen goed weg kunnen vallen en dat er meer ruimte in de machine vrijkomt.

Gerlof Vollema van Laagland is enthousiast over de G200 en vertelt dat de machine nu al een succes is. “De fabriek staat vol met G200’s die momenteel geproduceerd worden”, aldus Vollema. Laagland uit Capelle aan den IJsel brengt in Nederland de machines van Index Traub op de markt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden