2 mei 2017 - 2 min leestijd

Promas verwerft vertegenwoordiging TOS Varnsdorf

Promas BV te Maasbree, leverancier van hoogwaardige, verspanende CNC-metaalbewerkingsmachines, gaat per direct verkoop, onderhoud en service (inclusief spare parts) verzorgen van de kotterbanken van de Tsjechische fabrikant TOS Varnsdorf. Officieel gaat de vertegenwoordiging op 1 januari 2017 in.

 

TOS is een bekende naam op machinegebied. In de fabriek te Varnsdorf worden bijna alle componenten, zoals freeskoppen, spillen, tafels enz., in eigen beheer vervaardigd. De fabrikant beschikt over een eigen gieterij. Ook in ons land heeft de fabrikant een groot aantal kotterbanken geleverd. De machines worden ingezet in sectoren als de pompen- en turbinebouw, vormenbouw en gereedschapmakerijen, machine en apparatenbouw, scheepsbouw, motoren- en tandwielkastenfabricage.

Het programma omvat horizontale kotterbanken, ‘floor type’ kotterbanken en bewerkingscentra. Een voorbeeld uit de eerste categorie vormt de WHN (Q) 13-15 CNC, het meest succesvolle model waarvan er wereldwijd meer dan 2000 stuks geplaatst zijn. Een universele gereedschapmachine voor frezen en boren van werkstukken tot 25.000 kg, uit te rusten met diverse merken besturingen. Het model ‘Q’ is voorzien van een automatische gereedschapwisselaar.

Een voorbeeld van de ‘floor type’ machines uit het TOS-programma is de WRD 130/150 (Q), een machine voor efficiënte precisiebewerkingen: kotteren, boren, frezen en draadsnijden van grote en zware werkstukken van gietijzer, gietstaal en staal. Ook hierbij zijn diverse besturingen (Sinumerik, Heidenhain, Fanuc) en is er uitvoering met automatische gereedschapwisseling. Zowel de horizontale freesmachines als de ‘floor type’ machines kunnen worden uitgerust met diverse opties die de inzetbaarheid aanzienlijk vergroten.

 

Wereldspeler

TOS Varnsdorf werd opgericht in 1903 en ontwikkelde zich van een kleine werkplaats tot wereldspeler op het gebied van gereedschapmachines, met een specialisatie in kotterbanken. De goede reputatie van Tsjechië als leverancier van hoogwaardige machines is mede aan TOS danken. In 1995 ging het staatsbedrijf over in particuliere (100% Tsjechische) handen. In 1996 werd TOS ISO-gecertificeerd. Sindsdien is fors geïnvesteerd in de productiefaciliteiten en productontwikkeling. In de eerste jaren van de 21e eeuw werd een productievestiging in China geopend en kwamen er verkoopkantoren in de VS en Canada. In 2007 werd in Varnsdorf een nieuwe productiehal voor de ‘floor-type’ machines geopend.

Voor Promas betekent de nieuwe vertegenwoordiging een welkome aanvulling op het overigens al zeer brede programma CNC-bewerkingsmachines. De in het hart van Limburg gevestigde onderneming neemt per direct service en onderhoud van de TOS kotterbanken op zich.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden