29 juni 2023 - 2 min leestijd

Publieke consultatie financieringsrisico’s grondstoffen

Bevatten de producten of productieprocessen van een bedrijf mogelijk kritieke grondstoffen? Zijn er – nu of in de toekomst – financieringsrisico’s rond de aanschaf van grondstoffen? De overheid, VNO-NCW, MKB-Nederland en Atradius Dutch State Business houden een publieke consultatie onder bedrijven.

Het kabinet heeft recent de Nationale Grondstoffenstrategie gepubliceerd. Het doel van de strategie is om de leveringszekerheid van kritieke grondstoffen op middellange termijn te vergroten. De ministeries van Financiën en van Buitenlandse Zaken onderzoeken de mogelijkheden om de toegang van Nederlandse bedrijven tot (kritieke) grondstoffen of gerelateerde halffabricaten te verbeteren. Hiervoor wordt gedacht aan de inzet van het exportkredietverzekerings-instrumentarium voor het verbeteren van de toegang tot grondstoffen zoals in andere landen al gebeurt. Een voorbeeld is de vooruitbetalingsverzekering: dekking tegen het risico dat voor een specifieke importtransactie vooruit moet worden betaald maar de grondstoffen of halffabricaten niet worden geleverd.

Om zicht te krijgen op de vraag en behoefte vanuit het Nederlands bedrijfsleven organiseren de betreffende ministeries, VNO-NCW, MKB-Nederland en Atradius Dutch State Business een publieke consultatie onder bedrijven.

De korte enquête (10 vragen) en meer informatie is te vinden via deze link. Invullen is mogelijk tot 7 juli 2023.

Maakt een product of productieproces gebruik van kritieke grondstoffen? Maak dan gebruik van de Grondstoffenscanner.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden