2 mei 2017 - 2 min leestijd

Rabobank voorzichtig optimistisch over groeivooruitzichten machine-industrie

De Rabobank is voorzichtig positief over de groeiverwachting voor de machine-industrie. In de eerste helft van 2016 daalde de productie met ruim 5%. Deze daling werd onder andere ingegeven door een groeivertraging van de machinebouw ten behoeve van de high–tech-eindmarkten.
Ondanks de huidige tegenvallende groei is de Rabobank voorzichtig optimistisch over de groeivooruitzichten voor de machinebouw voor de komende jaren. De groeiverwachting voor 2017 is 2%.

 

Volgens de Rabobank liggen er voor de machinebouwers kansen in de opkomende markten in bijvoorbeeld Azië. Het aantal koopkrachtige consumenten in deze regio’s groeit snel en het investeringsniveau van bedrijven is, afhankelijk van de deelmarkt, aantrekkelijk. Het exportaandeel van Azië bij de machinebouwers voor de foodindustrie is al 18%. Ook het belang van markten in Latijns-Amerika en Afrika neemt toe.

In de verdere automatisering en robotisering (smart industry) liggen eveneens kansen voor de machine-industrie, aldus de bank.

 

Uitdagingen

De bank ziet ook uitdagingen. Hoewel de machine-industrie de opgaande lijn te pakken heeft, kent de branche een aantal uitdagingen. Innovatiekracht is cruciaal. Ondernemers die snel klantspecifieke totaaloplossingen kunnen bieden, hebben een streepje voor. En samenwerken in ketens of netwerken vergroot de mogelijkheden tot succesvol innoveren, aldus de bank.

Daarnaast zullen ook de MKB-bedrijven (nog) meer de exportmarkt moeten opzoeken. Een derde aandachtspunt is personeel. De mogelijkheden van ICT en de transitie van de industrie naar ’smart industry’ vragen andere competenties van het personeel.

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden