24 januari 2019 - 3 min leestijd

Rapidcenter 3D-print onderdelen voor exclusieve design vulpennen

De Nederlandse industrieel ontwerper Rein van der Mast (SOLide) heeft een serie exclusieve design vulpennen ontwikkeld die voornamelijk bestaan uit 3D-geprinte onderdelen. Ook voor zijn meest recente ontwerp, de ‘Meteor’ deed de designer een beroep op RapidCenter, voor de productie van het bijbehorende display.

RapidCenter is een online printservice die in korte tijd is uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor veel bedrijven. RapidCenter biedt toegang tot alle vooraanstaande 3D-printtechnieken in metaal en kunststof, waaronder de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie.

 

Hoge materiaaldichtheid

Vanwege de standaard hoge materiaaldichtheid koos Rein van der Mast al eerder voor de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie in plaats van selective laser sintering (SLS). Toen betrof het de ‘TypeONE’, een pen die grotendeels uit kunststof prints bestaat. Rein van der Mast, die ruim vijf jaar geleden als eerste in de wereld begon met het printen van vulpennen en penpunten, heeft sindsdien meerdere ontwerpen op de markt gebracht. Ze zijn bedoeld voor het exclusieve segment en worden in een beperkte oplage wereldwijd aangeboden.

 

Meest geschikte technologie

“Uit alle beschikbare 3D-printtechnieken heb ik voor ieder onderdeel de meest geschikte technologie gekozen. Een aantal delen van de eerste proefexemplaren van de ‘TypeONE’ heb ik aanvankelijk met zowel FDM- als SLS-technologie laten printen. Later raakte ik onder de indruk van de prints van HP. Duurzaamheid en dichtheid waren uiteindelijk doorslaggevende factoren bij mijn keuze voor Multi Jet Fusion. De inkt in de penpunt mag wanneer de dop erover zit immers niet uitdrogen. Ook mag slijtage van het zwarte oppervlak, met name bij randen, geen kleurverandering opleveren. Bij SLS is de onderliggende kleur meestal helder wit.”

“De HP Multi Jet Fusion en alumide prints laat ik printen door RapidCenter. In de markt volg ik RapidCenter al heel wat jaren. Het Multi Jet Fusion printproces van HP met de inzet van Nylon levert een vrijwel door en door zwart product op met een hoge dichtheid. Voor dit doel de beste oplossing,” licht Rein van der Mast toe.

 

Hoge mate van flexibiliteit

Van zowel de ‘TypeONE’ als de ‘Meteor’ worden als exclusief design product maximaal 200 exemplaren op de markt gebracht. Inmiddels is een eerste batch van 40 stuks geproduceerd. Belangrijke meerwaarden bij printen zijn lage eenmalige kosten, ruimte voor personalisatie in combinatie met klantorder-gestuurd produceren”, vertelt van der Mast. Hij voegt hieraan toe: “Maar let op, ‘design’ is niet gratis bij 3D-printen, zoals sommigen beweren. Sterker, omdat de series doorgaans kleiner zijn dan voorheen en de variatie binnen de series groter, is het aantal kostendragers navenant geringer.”

 

Assemblage

De pennen worden in eigen beheer geassembleerd en de punten ambachtelijk nabewerkt en geperfectioneerd omwille van de schrijfbeleving bij de eindgebruiker. “In die fase komen de geprinte en conventioneel geproduceerde onderdelen bij elkaar samen en komt het er op aan in hoeverre de onderdelen passen. Waarbij er uiteraard vooraf duidelijkheid moet bestaan over welke toleranties wel of niet haalbaar zijn, en dus is het raadzaam er in het ontwerp direct rekening mee te houden”, waarschuwt Rein van der Mast. Hij vervolgt: “Het is allemaal nog niet zo makkelijk, en voor vergaande industrialisatie zijn er uitdagingen. Toch hoop ik met onder meer mijn pennen de wereld te overtuigen van de alsmaar toenemende kansen van 3D-printtechnologie.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden