Vandaag heeft tijdens Prinsjesdag 2023 het demissionaire kabinet haar begroting voor 2024 aangeboden. Prinsjesdag staat vooral ook in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Koninklijke Metaalunie ziet, net als het demissionaire kabinet, dat Nederland te maken heeft met maatschappelijk én economisch zeer uitdagende tijden. “Helaas worden veel oplossingen overgelaten aan een nieuw kabinet. Daarbij is het juist nu van belang om nadrukkelijk in te zetten op het behoud en het versterken van onze sterke economische eigenschappen. Met aandacht voor oplossingen die bijdragen aan een brede welvaart in Nederland, toekomstige banen, innovatief vermogen en duurzame maatschappelijke transities”, zegt Mark Helder, voorzitter Metaalunie.
Volgens Helder spelen de duizenden MKB-maakbedrijven een essentiële rol bij de toekomstige uitdagingen. “Het mkb is de ruggengraat van Nederland. Blijf daarom investeren in een gunstig ondernemersklimaat. Alle transities waar we middenin zitten, moeten ook bekostigd worden. Dat geldt ook voor maatschappelijke opgaven als armoedebestrijding en de grote bouwopgave. Voor dat alles is het verdienvermogen van de MKB-maakbedrijven essentieel. Zij zorgen direct en indirect voor, plat gezegd, het geld dat ervoor nodig is. Investeren in duurzame oplossingen voor morgen, export, banen en groei van onze productiviteit, betekent nu vooral ook investeren in het verdienvermogen van het mkb en uiteraard ook specifiek in de MKB-maakindustrie.”
Toekomst
MKB-maakbedrijven leveren, zo zegt Helder, ook de oplossingen voor allerlei maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat. “Zet daarom in op ‘Gemaakt in Nederland!’ Direct en indirect zorgt de MKB-maakindustrie ervoor dat de grote maatschappelijke uitdagingen succesvol opgelost kunnen worden. Daarmee is de MKB-maakindustrie essentieel voor onze welvaart en economie. Daarnaast zorgen de MKB-maakbedrijven voor veel werkgelegenheid en bieden ze kansen aan nieuw talent uit allerlei richtingen van de samenleving. En vergeet de rol van deze bedrijven niet in de lokale leefomgeving. Denk alleen al aan de sponsoring en ondersteuning van plaatselijke (sport)verenigingen. En niet onbelangrijk, zeker met het oog op de toegenomen geopolitieke onrust de afgelopen jaren: MKB-maakbedrijven bedenken en maken producten in Nederland. Hiermee is ons land minder afhankelijk van andere, niet-Europese landen. Iets wat pijnlijk noodzakelijk is gebleken de laatste jaren. Koester daarom onze duizenden MKB-maakbedrijven en stimuleer ‘Gemaakt in Nederland!’.”
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatssteun in de Verenigde Staten en …
Cadmes is vanaf heden officieel reseller zijn van SolidCam, een softwarepakket voor geïntegreerde CAM-oplossingen binnen CAD-omgevingen, zoals Solidworks. SolidCam staat …
De Soestse bedrijven Straal Totaal Soest en Midcoat zijn vanaf 27 november 2024 onderdeel zijn geworden van LOA Full Surface …