7 december 2023 - 2 min leestijd

Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont

FME, Koninklijke Metaalunie en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik ten opzichte van recycling niet alleen meer milieuwinst oplevert maar ook financieel voordeliger is. Tot op heden ontbrak een methode om de financiële restwaarde van bouwproducten en kapitaalgoederen vast te stellen. Het onderzoek en het rekenmodel werden door Alba Concepts uitgevoerd en ontwikkeld.

Voor het milieu zijn er al veel methoden die laten zien hoe groot de milieuwinst is die geboekt kan worden. Wat bedrijven in de praktijk ook nodig hebben is een sluitende businesscase. Vervolgens moet men ook vaak nog financiers vinden en overtuigen om kapitaal voor de nieuwe circulaire businesscase beschikbaar te stellen. Om dat aan te tonen is een onafhankelijke rekenmethode nodig maar die ontbrak. Een eerste versie van het rapport en de methode werd medio 2022 gelanceerd. Vervolgens zijn meer dan 75 producten doorgerekend voor de eindelevensduurscenario’s ‘hergebruik’ en ‘recycling’. Voor 15 producten zijn deze berekeningen toegelicht in dit eindrapport.

Hergebruik loont want het rapport laat duidelijk zien dat de hergebruikwaarde van de producten uitkomt tussen de 20 – 70% van de initiële materiële aanschafkosten. De recyclingwaarde komt uit op 0 – 15% van de initiële materiële aanschafkosten. De hergebruikwaarde vertegenwoordigt daarmee een fors hogere financiële waarde ten opzichte van de recyclingwaarde van de doorgerekende producten.

De projectpartners zullen de methodiek aan de Nederlandse Vereniging van Banken aanbieden om banken te helpen beter inzicht te krijgen in de berekening van financiële restwaardes. Door aan de slag te gaan met deze methodiek kunnen banken de weg naar een circulaire economie aanjagen!

Download het eindrapport hier.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden