6 juli 2017 - 4 min leestijd

Renishaw integreert meettechnologie binnen productieproces

Renishaw zal zijn assortiment voor metrologie en additive manufacturing systems tonen op twee stands op de EMO Hannover 2017. Onder het uitgebreide assortiment bevinden zich twaalf nieuwe producten. Om de volledige voordelen van meettechnologie geïntegreerd in intelligente bewerkingsprocessen te laten zien, presenteert Renishaw van 18 t/m 23 september een nieuw bewerkingscelconcept.

De bewerkingscel zal o.a. bestaan uit een bewerkingsmachine, een robot en het flexibele Equator meetsysteem van Renishaw. Het doel van deze installatie is om aan te tonen hoe complementaire technologieën kunnen bijdragen aan hoge productiviteits- en productiecapaciteiten. De Equator in de cel is uitgerust met een nieuwe intelligente procescontrole software (IPC), die de functionaliteit heeft om in CNC-productieprocessen de gereedschapsinstellingen automatisch bij te werken. De IPC-software gebruikt gegevens uit de recente meethistorie om de procescorrecties te bepalen. Hierdoor kan het proces constant bewaakt en bijgesteld worden. Het resultaat is dat de productkwaliteit en de productiemogelijkheden toenemen en de uitval vermindert.

 

Meerassig meten

Renishaw heeft voor de XM-60 meerassige kalibrator een nieuwe software ontwikkeld; Carto 2.1. De XM-60 is in september 2016 gelanceerd en in eerste instantie op de markt gebracht met de intentie om met een gerenommeerd laserkalibratieproces dat doelen instelt, gegevens op te nemen bij elk doel en deze te rapporteren volgens internationale standaarden. Dit is een essentiële manier van kalibreren. Echter is de hardware van de XM-60 zo veelzijdig dat ook een alternatief meetproces mogelijk is voor snelle tussentijdse onderzoeken. Met de nieuwe ‘vrije meetmodus’ van de CARTO 2.1 software kunnen gebruikers van het XM-60 kalibratiesysteem onmiddellijk gegevens opnemen, zonder eerst de posities of zelfs het aantal doelen te definiëren. De software geeft de fouten weer in ‘pitch, roll en yaw’ als functie van de lineaire positie. Een meting initiëren kan handmatig (door op een toets te drukken), automatisch (op basis van de positiestabiliteit) of voortdurend (opname tijdens het bewegen, met een interval naar keuze). Volgens Philippe Reinders Folmer, General Manager bij Renishaw Benelux, is de tijdswinst dat met de XM-60 is te behalen enorm. “Vroeger duurde het anderhalve dag om een machine volledig te kalibreren. Met XM-60 in combinatie met de nieuwe Carto-software kan dit worden teruggebracht naar slechts twee uur.

 

Tastertechnologie ingebouwd in apps

Renishaw heeft een aantal smartphone-apps ontwikkeld voor het gebruik van meettasters op bewerkingsmachines. “Systemen worden steeds complexer en om gebruikers er mee te kunnen laten werken moeten complexe systemen inzichtelijk gemaakt worden. Daar kunnen apps goed bij helpen”, vertelt Reinders Folmer. Een mooi voorbeeld is de nieuwe GoProbe app. Met zijn bijbehorende trainingsmaterialen en gebruikersinformatie is deze technologie erop gericht om het gebruik van Renishaw meet- en gereedschapinsteltasters op bewerkingsmachines eenvoudig te maken. Een sleutelrol voor de eenvoud van GoProbe speelt het programmeerformaat dat uitsluitend bestaat uit een commando van één regel, waardoor uitgebreide kennis van machinecode en programmeren niet nodig is. Met de GoProbe app creëren gebruikers dit eenregelige commando in een paar tikken, waarbij ze eenvoudig de gevraagde cyclus kiezen in het weergegeven menu en een aantal gegevens invullen. De app genereert het commando (de G-code) en geeft dit weer op het scherm, gereed voor invoer in de besturing van de CNC-bewerkingsmachine. Waar gewenst is er assistentie beschikbaar in de vorm van animaties en help afbeeldingen met tekst erbij.

Daarnaast heeft Renishaw ook apps ontwikkeld voor CNC-besturingen van machines. Machinebouwers nemen steeds vaker touchscreens op basis van Microsoft Windows op in hun machinebesturingen. Deze vormen een perfect platform voor on-machine apps die de functionaliteit van de tastermetingen op de bewerkingsmachine ondersteunen. Renishaw biedt een onlangs vergroot softwareprogramma van apps voor machines, waarmee tasterroutines creëren, uitvoeren en veranderen vlot en eenvoudig mogelijk is. “Het programmeren met G-codes is dankzij deze apps niet meer nodig. Zo kunnen mensenfouten geëlimineerd worden en kan de efficiëntie van de machine worden verhoogd.”

 

AM

Renishaw zal tijdens de EMO op twee stands aanwezig zijn. Alles omtrent meettechnologie zal te vinden zijn in hal 6 en nieuws rondom additive manufacturing presenteert Renishaw in hal 27. Hier worden o.a. software en systemen voor de productie van metalen onderdelen gedemonstreerd. Nieuw is de QuantAM software voor productievoorbereiding, dat ontwikkeld is voor de RenAM 500 M en AM 400 metaalprinters. QuantAM optimaliseert CAD-bestanden om ze geschikt te maken voor 3D-printen. De software brengt supports aan en verdeeld het onderdeel in slices.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden