Verpakkingsmachines maken is high-tech. Vraag dat maar aan Allard van Haaften van GEA Food Solutions. In Weert staat de machinefabriek van deze multinational die zich zowel heeft gespecialiseerd in machines voor het in zakken doen van levensmiddelen, als in lollymachines (zowel om lolly’s te maken, als om ze te verpakken). Voor de verpakkingsmachines is een richtingloze finish gewenst.
Een monteur van GEA Food Solutions is een lolly-verpakkingsmachine aan het finetunen. Of hij even een demonstratie wil geven, vraagt Allard van Haaften, verantwoordelijk voor supply chain & operations bij GEA Food Solutions. “We zijn aan het testen en zitten nu op een fractie van de capaciteit”. Desondanks mitrailleurt de lolly-verpakkingsmachine ingepakte lolly’s in een opvangbak. En kan het sneller. “We maken tussen de 800 en 1.400 lolly’s per minuut”, vertelt Van Haaften. “Dat aantal is een beetje afhankelijk van de vorm en de grootte van de lolly’s.”
Een overname-transportwiel neemt de lolly’s uit de matrijsset en brengt ze naar de wikkel-zone. Dit servo-aangedreven wiel maakt het ook mogelijk om naar lolly’s met een andere breedte/diameter over te schakelen. Met de stabiele positionering van de lolly’s – van de transportunit via grijpers naar de wikkel-zone – worden ze soepel door de sealingrollen gevoerd. Dankzij het voorverwarmingssysteem is de sealingtemperatuur lager, wat vastkleven van de folie voorkomt.
Wereldwijd actief
GEA is wereldwijd een van de grootste leveranciers van machines en systemen voor voedselverwerkende technologie en daaraan gerelateerde industrieën. Het bedrijf heeft ruim 18.000 mensen in dienst en is gevestigd in 62 landen. In het Technology Center in Weert is duidelijk dat het verpakken op hoge snelheid geen sinecure is. Maar of het nu gaat om het verpakken van kip, noten, sla of lolly’s, GEA heeft er een oplossing voor. Hoe maken ze de machines in Weert? De basis bestaat voor een deel uit rvs-plaatwerk. Dat komt binnen en gaat naar de lasersnijmachine. Nadat de platen door de lasersnijmachines zijn gegaan, worden ze verder verwerkt in een Timesavers 32 RB series. Van Haaften: “De machines die we maken, zijn voor een groot deel van rvs en geannodiseerd aluminium, omdat ze goed reinigbaar moeten zijn. Je wil in een voedselproduct geen resten van een machine tegenkomen. Onderdelen moeten dus goed vlak zijn, volledig afgebraamd.”
Timesavers-machine
GEA Food Solutions heeft gekozen voor de ‘32 RB series’, na een zorgvuldige selectie. De 32 RB series is de compacte droge breedbandschuurmachine voor het ontbramen, kant-afronden, finishen en/of verwij-deren van laseroxide. “We hebben vooral gekeken naar een machine waarmee we zo glad mogelijk konden finishen”, zegt Van Haaften. “Producten komen uit de lasersnijder, worden – wanneer nodig – getapt, en vervolgens afgewerkt in de Timesavers-machine. De afgewerkte producten komen via de band op een retourtafel. De retourtafel blijkt veel waarde toe te voegen, omdat we zo kunnen zorgen dat de machine inzetbaar is voor veel mensen die rond de machine werken. Verderop in de montage worden de machines geassembleerd tot volwaardige voedingsverpakking-apparaten.”
Richtingloos
Van Haaften benadrukt dat richtingloos finishen belangrijk is. “Een machine die je niet richtingloos afwerkt, ziet er simpelweg niet mooi uit. Als je het plaatwerk richtingloos afwerkt, maakt het niet uit hoe je de platen in de Timesaver legt. Bovendien wil je geen diepe oppervlaktekrassen, omdat dan de plaat sneller vies wordt en moeilijker is te reinigen. Dit is een no-go als je met levensmiddelen werkt.” GEA Food Solutions heeft nu een jaar de beschikking over de Timesavers 32 RB series. “Binnen een week kon iedereen de machine foutloos bedienen. Samen met Timesavers onderzochten we hoe we de bestaande machine konden vervangen door een machine die zowel richtingloos kan finishen als hele kleine onderdelen kan bewerken. De belofte is toen gedaan dat we qua formaat een euro zouden kunnen finishen. Dat bleek zonder problemen te kunnen. Daarna zijn we samen met gelaserde delen naar de fabriek geweest en hebben we tests gedaan: hoe snel werkt de machine, welke korrelgrootte zouden we moeten kiezen? Op die manier hebben we met hulp van Timesavers gekozen wat het beste bij ons past.”
Borstelkeuze
Juist op het gebied van borstelkeuze en druk op de borstels kwam de expertise van Timesavers goed van pas. GEA Food Solutions is expert op het gebied van onder andere verpakkingsmachines, maar niet op het gebied van ontbramen. “We maken veel enkelstuks-bewerkingen en er is daarmee veel variatie. Voor ons was het de vraag of we desondanks zoveel mogelijk dezelfde instellingen konden hanteren. De platen die we verwerken, zijn over het algemeen tussen de 1 en 3 mm dik. Soms hebben we stukken van 5
millimeter. Normaal gebruiken we voor het afwerken alleen de borstels, en heel soms een voorslijpband. De voorslijpband heb je enkel nodig als er een flinke braam moet worden weggewerkt. Het liefst gebruiken we hem niet, want een slijpband maakt toch strepen. En voor ons is er geen discussie: we
willen richtingloos.”
Is er nog plek voor conventionele draai- en freesbanken? Zeker wel, weten Rien Schook en Michel Buis van Schinfa Machinerevisie …
Hoe versterkt Nederland zijn concurrentiepositie op hightech? TNO heeft een in het rapport ‘Hightechindustrie 2040: Nieuwe opgaven voor het verdienvermogen …
Hevami Oppervlaktetechniek zal op Metavak naast twee ontbraammachines van het fabricaat Loewer ook een buizenschuurmachine van NS Maquinas en een …
In een gezaghebbend rapport heeft Mario Draghi opgeroepen Europa tot een innovatiemacht te maken om bij te blijven in een …