4 oktober 2017 - 3 min leestijd

Ritter retrofit chocoladeproductie-installatie met veldbusmodules

Alfred Ritter uit Waldenbuch (D) hecht veel waarde aan duurzame stroom- en energievoorziening en heeft speciaal voor dat doel een nieuw gebouw met een moderne blokverwarmingscentrale gebouwd. Als gevolg daarvan moest een bestaande installatie voor de productie van de chocoladerepen van Ritter Sport worden verplaatst. De productie-installatie is daarbij onderworpen aan een retrofit, waarbij de communicatie nu verloopt vanaf veldbusmodules van Murrelektronik.

De installatie voor de productie van de chocoladerepen is verdeeld over drie verdiepingen. De processen zijn uitermate nauwkeurig op elkaar afgestemd. Eerst worden de ingrediënten met elkaar vermengd tot een basismassa. Vervolgens worden de stukjes wafel en de rozijnen toegevoegd, nadat deze eerst ruim twintig uur in een bad van echte Jamaicaanse rum hebben geweekt. Tijdens de volgende stap worden van deze substantie repen gevormd. Die worden overgoten met melkchocolade, waarna ze – helemaal aan het eind van het proces – worden verpakt. Terwijl de talrijke sensoren en actoren van de afzonderlijke installatiecomponenten in de oude situatie nog via éénaderige bekabeling allemaal in de schakelkast werden aangesloten, is nu de installatie omgezet naar veldbusmodules uit de MVK Metall serie van Murrelektronik. Deze modules bestaan uit een verzinkte metalen behuizing die volledig is dichtgegoten en daardoor bijzonder goed geschikt is voor toepassingen in industriële omgevingen. Bij een installatie die verdeeld is over drie verdiepingen heeft Ritter door de toepassing van veldbusmodules aanzienlijk kunnen besparen op de bekabeling. De veldbusmodules worden in de directe omgeving van het productieproces geïnstalleerd, en van daaruit worden de sensoren en actoren aangesloten via zo kort mogelijke voorgeconfectioneerde verbindingskabels. Als een kabel moet worden vervangen, dan kan dat heel snel. Bij de veldbusmodule MVK Metall worden alle kanalen afzonderlijk op mogelijke fouten als overbelasting, sensorkortsluiting of kabelbreuk bewaakt. Wanneer zich een storing voordoet, dan wordt deze door een oplichtende LED bij de desbetreffende M12 connectorplaats zelf getoond. Bovendien wordt er een melding verstuurd aan de besturing. Zo kunnen storingen snel herkend en verholpen worden, wat stilstand van de installatie tot een minimum beperkt. Dit is van groot belang omdat Ritter produceert volgens het just-in-time principe. In veel gevallen worden in de installatie eenzijdig voorgeconfectioneerde M12-kabels van Murrelektronik toegepast. Om beide kanalen voor het overdragen van signalen te kunnen benutten worden door de elektromonteurs van Ritter T-stukken toegepast. Hierdoor kunnen meer sensoren en actoren op een module worden aangesloten.

 

Bedrijfsveiligheid

Ook de bedrijfsveiligheid van de installatie van Ritter Sport is van het grootste belang. Daarom bevinden zich binnen alle sectoren van de installatie voorzieningen die de veiligheid van mens en machine garanderen. Zo kan bijvoorbeeld het roermechanisme niet beginnen te draaien zolang het deksel niet gesloten is. De elektromonteurs van Ritter hebben nu voor het eerst de sensoren en actoren met betrekking tot de veiligheid decentraal gemonteerd. Speciaal voor dat doel hebben ze de veilige veldbusmodule MVK Metall Safety van Murrelektronik geïntegreerd in de installatie. Daardoor kunnen gegevens met betrekking tot de veiligheidsvoorziening vanaf nu rechtstreeks via PROFIsafe worden verzonden, een speciaal voor de veiligheid ontworpen uitbreiding van PROFINET. De monteurs hoeven zo niet meer passief bedrading aan te brengen in de schakelkast, terwijl ze desondanks aan de hoogste veiligheidstechnische standaards (SIL3 en PLe) voldoen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden