22 mei 2019 - 2 min leestijd

Robotverkoop Verenigd Koninkrijk daalt, ondanks leegloop Oost-Europese werknemers vanwege Brexit

De verkoop van industriële robots in het Verenigd Koninkrijk daalden in 2018 met 3 procent tot 2.306 eenheden. Vorig jaar was de robotverkoop in het VK met 31 procent gestegen. De recente verkoopcijfers van de Europese Unie zijn nog steeds positief – een stijging van 12 procent. Dit is volgens de voorlopige resultaten van het World Robotics-rapport 2019.

 

Als het gaat om robotdichtheid per regio heeft Europa wereldwijd het hoogste niveau, met 106 industriële robots per 10.000 werknemers geïnstalleerd in de productie-industrie – Duitsland (3e), Zweden (5e), Denemarken (6e), België (9e) en Italië ( 10e) maken allemaal de top-10. Het VK staat op de 22e plaats wereldwijd, met een dichtheid van 85 eenheden, wat overeenkomt met het wereldwijde gemiddelde. China haalde in 2017 het VK in en staat momenteel op de 21e plaats met 97 eenheden.

Mike Wilson, voorzitter van de British Automation and Robot Association (BARA) verwacht een inhaalslag van de Britten. “Het Verenigd Koninkrijk heeft robotautomatisering minder vaak ingezet dan onze belangrijkste concurrenten in alle productiesectoren buiten de automobielsector”, zegt Wilson. “In de loop van vele jaren heeft het VK werknemers uit andere landen aangetrokken, waarbij bedrijven de voorkeur geven aan het huren van mensen in plaats van te investeren in kapitaalgoederen. De gevolgen van de Brexit-stemming en de daaropvolgende politieke ontwikkelingen leiden tot een verminderde beschikbaarheid van de arbeid, nu de vele werknemers die uit Oost-Europa zijn overgekomen, naar huis beginnen te keren. Als gevolg hiervan moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze hun personeel effectief gebruiken en alternatieve manieren vinden om taken uit te voeren waarvoor ze een tekort aan personeel hebben – robotautomatisering is een voor de hand liggende oplossing.”

 

[beeld Wikipedia/Fanuc]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden