8 januari 2019 - 3 min leestijd

Rockwell Automation Studio 5000 verkort ontwerptijd en versnelt inbedrijfstelling machines

De nieuwe versie van Studio 5000, de geïntegreerde ontwikkelomgeving van Rockwell Automation, maakt het mogelijk om ‘smart machines’ sneller naar de markt te brengen. De software biedt nieuwe digitale ontwerpmogelijkheden om machines sneller te kunnen ontwerpen, te testen en inbedrijf te stellen. Nieuw is ook ondersteuning voor CIP Security om de in praktijk bewezen beveiligingstechnologieën ook in het domein van de industriële automatisering toe te passen.

Om ontwerpprojecten te bespoedigen maakt de applicatie Studio 5000 Logix Designer nu gebruik van AutomationML voor de open uitwisseling van informatie. Dat betekent dat de applicatie data kan uitwisselen met andere engineering-tools zoals Eplan Electric P8. Technici hoeven zo slechts één keer een systeem te ontwerpen. De ontwerpgegevens kunnen ze vervolgens ook weer in andere tools importeren. Daarmee kunnen ze per project uren tijd besparen.

 

Data uitwisseling

De nieuwe Simulation Interface maakt gebruik van de Functional Mock-Up Interface (FMI)-standaard voor de uitwisseling van data met modelleringssoftware zoals MATLAB en Simulink. Technici kunnen op deze manier machines vooraf testen en problemen verhelpen. Dit maakt het mogelijk om de inbedrijfstellingstijd op locatie terug te dringen van weken tot dagen. “De Studio 5000-software luidt een nieuw tijdperk in op het gebied van digitaal machineontwerp”, zegt Matt Masarik, marketingmanager Design Software bij Rockwell Automation. “De mogelijkheden voor het uitwisselen van ontwerpgegevens zorgen ervoor dat technici minder werk opnieuw hoeven te doen. Daarmee kunnen ze in het proces van ontwerp tot inbedrijfstelling veel tijd besparen. De tijds- en kostenbesparingen zullen alleen maar toenemen naarmate we meer oplossingen van deelnemers aan ons PartnerNetwork-programma met onze ontwerpsoftware integreren.”

 

Andere voordelen

Studio 5000 biedt bedrijven de mogelijkheid om een beroep te doen op CIP Security voor betere bescherming van hun industriële beveiliging. Daarmee kunnen ze de authenticiteit, integriteit en geheimhouding van hun informatie waarborgen. De FactoryTalk Policy Manager tool, die in het begin van 2019 verkrijgbaar zal zijn, biedt beheerders de mogelijkheid om hun beleidsregels voor veilige communicatie binnen de Studio 5000-omgeving centraal te beheren. Daardoor kunnen CIP beveiligde machines zichzelf verdedigen tegen netwerkaanvallen en diefstal van gegevens.

De nieuwe ondersteuning voor 64-bitsberekeningen in Studio 5000 helpt technici om de nauwkeurigheid van hun calculaties en dus ook hun applicaties te vergroten. Nieuwe verbeteringen van waarschuwingen op basis van Logix-tags, zoals nieuwe instructies en een verbeterd overzicht van meldingen, vergroten de productiviteit van eindgebruikers. Ze stellen hen in staat problemen tijdens de productie sneller te signaleren en te verhelpen.

Nieuwe koppelingen met bibliotheken in de Studio 5000 Application Code Manager tool maken het mogelijk om tijdens ontwerpprojecten automatisch ouder-kindobjecten te creëren. Een technicus zou deze functie bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een tank en alle bijbehorende kleppen snel in één keer te ontwerpen in plaats van alle tank- en klepobjecten afzonderlijk te moeten creëren. Machineontwerpers kunnen daarnaast meer content (zoals gebruikersdocumentatie) aan bibliotheekobjecten toevoegen. Dit draagt bij aan efficiënter en consistenter projectbeheer.

Application Code Manager biedt nu uitgebreidere integratiemogelijkheden, zodat technici de tool direct kunnen oproepen vanuit de ontwerpsoftware van andere leveranciers. Dit draagt bij aan verdere tijdsbesparing.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden