29 juli 2019 - 3 min leestijd

Ruim 50 bedrijven verbinden machines met Umati tijdens EMO

Umati (universal machine tool interface) gaat van 16 tot 21 september live op EMO Hannover 2019 met een interessante presentatie. Ongeveer 50 fabrikanten van bewerkingsmachines van over de hele wereld bundelen hun krachten om te laten zien hoe machinegegevens bruikbaar kunnen worden gemaakt. Bezoekers van de EMO zullen de voordelen van de gestandaardiseerde interface met eigen ogen kunnen aanschouwen.

“Umati betekent een enorme sprong voorwaarts in de implementatie van Industry 4.0 in de productie. Het gebruik van een gestandaardiseerde interface biedt producenten van bewerkingsmachines en hun klanten een hele nieuwe dimensie van voordelen”, zegt Dr. Alexander Broos, Umati-projectmanager en hoofd van Research & Technology bij de EMO Organisatie VDW. Het netwerken van machines, systemen en software is op dit moment een van de belangrijkste trends in de productie. De klanten van vandaag verwachten zonder problemen nieuwe machines in hun eigen IT-ecosystemen te kunnen integreren. Umati doet dit op basis van de internationale interoperabiliteitsnorm OPC UA – gemakkelijk, snel en veilig

Al meer dan twee jaar werkt een team van verschillende fabrikanten van bewerkingsmachines aan de ontwikkeling van deze uniforme taal. Samen met besturingsfabrikanten wilden ze het gebruik ervan zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken. “Het concept is zo indrukwekkend dat veel internationale fabrikanten, maar ook verschillende verenigingen en wetenschappelijke instellingen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname aan Umati,” meldt Broos.

 

Live demonstratie

Meer dan 50 bedrijven uit zeven landen zullen machines of diensten met verbinden met Umati als onderdeel van de live demonstratie. De deelnemers worden verbonden met een centraal dashboard. Bovendien zullen achttien software- en data-evaluatiedienstverleners laten zien hoe deze gegevens vervolgens kunnen worden gebruikt om toegevoegde waarde voor klanten te genereren. Bezoekers kunnen informatie ophalen bij de stands van de aangesloten partners en bij de centrale Umati-informatiecabine in hal 9, E24. Hier worden de gegevens van de verbonden machines samengevoegd. Tweemaal per dag, om 10.30 en 14.30 uur, nodigt het Umati-projectteam bezoekers uit om Meet the Experts op de stand te ontmoeten, waar vertegenwoordigers van de kernpartners verslag uitbrengen over hun betrokkenheid bij de projectgroep en verschillende kwesties met het publiek bespreken. Samen met de OPC Foundation organiseert de VDW op dinsdag 17 september 2019 in het Forum New Technologies, ook in hal 9, een focusonderwerp over OPC UA in productietechnologie. Dit wordt afgerond met een Get Connected-evenement op de beursstand. Op vrijdag 20 september 2019 zal het Forum New Technologies ook worden gewijd aan Umati. 

 

Deelnemende bedrijven

De deelnemende partijen zijn: Adamos, Agathon, Alfred H. Schütte, Axoom, Buffalo Machinery, Chiron-Werke, Citizen Machinery, Danobat, DMG Mori, DVS Technology Group, Elha-Maschinenbau Liemke, Emag, Emco Maier, Gebr. Heller Maschinenfabrik, GF Machining Solutions, Grob-Werke, Guiseppe Giana, Heinrich Georg Maschinenfabrik, Ibarmina Innovatek, Index-Werke, IT Engineering Software Innovations, K.R. Pfiffner, Kapp, Leadyang Precision Technology, Liebherr-Verzahntechnik, MAG-IAS, Makino Milling Machine, Maschinenfabrik Berthold Hermle, Murata Machinery, Nicolas Correa, Okuma Corporation, Peiseler, Precitrame, Profiroll Technologies, Röders, Sauter Feinmechanik, Selica International, Soraluce, Symmedia, Tornos, Toshiba Machine, Trumpf Werkzeugmaschinen, United Grinding Group, Vollmer Werke, Yamazaki Mazak en Zayer.

De deelnemers worden bijgestaan door de belangrijkste besturingsleveranciers, die deels ook machines of diensten met toegevoegde waarde op hun stand aansluiten: B&R Automation, Beckhoff Automation, Bosch Rexroth, Fagor Automation, Fanuc, Heidenhain, Mitsubishi Electric en Siemens. De demonstratie wordt gerealiseerd in samenwerking met T-Systems, die een datahub biedt voor het verbinden van machines en services. “We gaan ervan uit dat deze reeds indrukwekkende lijst van bedrijven vóór de beurs aanzienlijk zal worden uitgebreid”, zegt Broos.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden