1 december 2022 - 3 min leestijd

Samenwerking Mikrocentrum en Brainport Development om Additive Manufacturing naar wereldmarkt te brengen

Mikrocentrum en Brainport Development gaan samenwerken op het gebied van Additive Manufacturing (AM). Om dat doel dichterbij te brengen hebben Bert-Jan Woertman en Paul van Nunen namens beide partijen tijdens de Precisiebeurs een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend. “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze ambities om de keten van Additive Manufacturing naar een wereldmarkt te brengen en zo het ecosysteem te optimaliseren.”

De hightech- en maakindustrie, waar AM (voorheen ook wel bekend als 3D printen) onderdeel van uitmaakt, is een van de meest slimme en dynamische maar tegelijkertijd ook meest complexe sectoren ter wereld. De ontwikkelde producten worden steeds sneller, hebben meer functies en moeten steeds zuiniger worden. Hetzelfde geldt voor de machines die deze producten moeten maken. “Daarom is het essentieel de juiste kennis, partners en inspiratie te hebben om constant te kunnen blijven innoveren”, aldus de intentieverklaring. “Door de netwerken van beide organisaties met elkaar te verbinden kunnen we de noodzakelijke samenwerking en innovatie verder stimuleren.”

Learning community

De samenwerking is gericht op de ontwikkeling van een ‘learning community’ die bijdraagt aan de internationale positionering en de competentieontwikkeling van elkaars achterban. Meer concreet zien Mikrocentrum en Brainport Development mogelijkheden rond bestaande events als de Kunststoffenbeurs en de Precisiebeurs. Daarnaast kijken de initiatiefnemers naar een nieuw initiatief met de werktitel ‘AM4Production’ en wordt gedacht aan aanvullende vakbeurzen, open dagen, handelsmissies en themadagen. Gezamenlijke masterclasses, lezingen en specifieke nieuwe onderdelen voor deze events rond thema’s als digitalisering, systeemintegratie van end-to-end productielijnen en de digitale additive manufacturing fabriek komen daarbij in beeld. Ook wordt gewerkt aan gezamenlijke communicatie rond de programma-onderdelen.

Verantwoord produceren

Directeur Bert-Jan Woertman van Mikrocentrum: “De industrie heeft Additive Manufacturing technieken nu helemaal doorontwikkeld tot een productietechnologie waarmee je complexe hoogwaardige eindproducten kunt maken met een sluitende business case. De nieuwe mogelijkheden op het gebied van designvrijheden en ecologisch verantwoord produceren liggen binnen handbereik. Nu gaat het erom dat we met elkaar ook de volgende stap gaan zetten: de implementatie van AM-technologie in de weerbarstige praktijk van de waardeketen. Dat kan niemand alleen, daar hebben we elkaar bij nodig en moeten we met elkaar afspraken over maken. Enerzijds binnen het AM ecosysteem, anderzijds om de conventionele industrie versneld op dit nieuwe spoor te zetten. Samenwerkingen zoals deze met Brainport Development en het daaraan gekoppelde netwerk van ambitieuze maakbedrijven zijn daarvoor essentieel. Als human capital partner voor de industrie faciliteren wij graag de zo noodzakelijke versnelling van de uitwisseling van ideeën, inspiratie en kennis.”

Thuisbasis van pioniers

Directeur Brainport Development Paul van Nunen: “We willen met deze samenwerking het belang van deze relatief nieuwe technologie voor de hele wereld zichtbaarder maken. Brainport is de thuisbasis van pioniers, hier komen allerlei innovaties vandaan, hier wordt de maatschappij van morgen vormgegeven. Dat geldt zeker ook op het gebied van Additive Manufacturing, een industrie met grote kansen voor de toekomst en een productietechnologie met weer heel nieuwe carrièremogelijkheden. Door de krachten van Mikrocentrum te koppelen aan ons netwerk op dit terrein, winnen we allemaal – en kunnen we de rest van de wereld nog meer doordringen van de waarde van ons ecosysteem.” 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden